U zapisniku sa ročišta Dudakoviću opisani zločini nad Srbima

444
Atif Dudaković

U zapisniku sa ročišta o određivanju pritvora Atifu Dudakoviću, koji je u posjedu RTRS-a, opisani su događaji u kojima ratni komandant Petog korpusa takozvane Armije BiH naređuje likvidacije srpskih vojnika i civila, te detaljno opisani zločini nad Srbima u četiri zapadno-krajiške opštine i Bošnjacima iz tadašnje Autonome Pokrajine Zapadna Bosna.

Iako je Sud utvrdio osnov sumnje, to sudiji Darku Samardžiću nije bilo dovoljno da Dudakoviću odredi pritvor, prenosi Radio-televizija Republike Srpske.

U najupečatljivijim dijelovima zapisnika, nekadašnji saborci opisuju brojne situacije u kojima je Dudaković, kako svjedoče, lično naredio ubistva srpskih vojnika i civila.

– Dolaskom u Ramiće, pripadnici Petog korpusa našli su ranjenog vojnika Vojske Republike Srpske, kojeg su donijeli pred Atifa Dudakovića i rekli da ga više ne mogu nositi, jer puno krvari. Dudaković je naredio Huseinu Balagiću da ranjenog vojnika ubije, što je ovaj i učinio pucnjem iz vatrenog oružja – piše u zapisniku.

U istom mjestu, kako se navodi, Dragan Dujković iz Zvorničke brigade se predao pripadnicima Petog korpusa, Dudaković ga je kratko ispitao, a zatim naredio da bude ubijen, a u zarobljenika je pucao Ejub Koženjić, zvani Zajko, iz 510. brigade.

U zapisniku su imena nekoliko desetina srpskih civila koje su Dudakovićeve jedinice ubile u selima opštine Bosanski Petrovac, detaljno su opisane i likvidacije nekoliko grupa vojnika i civila kod nekadašnjeg motela u ovom gradu.

– U prijepodnevnim satima, iza tadašnjeg motela, Atifu Dudakoviću je dovedeno sedmoro civila srpske nacionalnosti. On je trojici svojih pratilaca naredio da ubiju zarobljenike. To su ovi i učinili pucajući iz vatrenog oružja – navodi se u zapisniku.

Sudiji su predočena i svjedočenja o likvidacijama zarobljenih vojnika, lojalnih Fiktetu Abdiću. Detaljno je opisana i tortura kojoj su bili izloženi Arif Vuković i Adis Šabić, koji su potpuno goli, uz brojna zlostavljanja, voženi na haubi vojnog automobila od Izačića do Bihaća.

– Ruke su im vezali na leđa, da ne mogu zakloniti gola tijela. Vezali su ih opasačem za vrat, povremeno zaustavljali vozila i vodali kao pse, pred građanima. Tukli su ih i polijevali alkoholom. U takvom stanju su ih dovezli Atifu Dudakoviću pred jedan ugostiteljski objekat u Bihaću – piše u zapisniku.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su 27. aprila nekadašnjeg komandanta Petog korpusa takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i još 12 osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine.

Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločina nad civilima. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

Sud BiH juče je naredio da optuženi budu pušteni na slobodu uz određene mjere zabrane.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA