U Jasenovcu zastava “Za dom spremni”

572

Uoči službene komemoracije žrtvama Jasenovca dogodio se incident kada su dvojica muškaraca razvila zastavu HOS-a na kojoj stoji ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Muškarci su rekli da su HOS-ovci nevini i da su se borili protiv banjalučkog korpusa. Incident se nije dogodio u samom Spomen parku, već u mjestu Jasenovac, javlja zagrebački portal “Indeks”.

Hrvatski politički vrh danas prisustvuje službenoj komemoraciji u znak sjećanja na žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Službenu državnu komemoraciju u Jasenovcu bojkotuju predstavnici svih manjina osim romske. Juče su počast žrtvama Jasenovca odali antifašisti, Srbi i SDP-ovci, a prije toga i predstavnici Jevreja.

Današnja komemoracija je treća komemoracija žrtvama Jasenovca ove sedmice.

Istovremeno, u obližnjem selu Mlaka, patrijarh srpski Irinej posjetiće obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije, gdje će služuti molitvenu liturgiju u znak sjećanja na obilježavanje 73. godišnjice od proboja jasenovačkih logoraša.

Liturgiji u Mlaki prisustvuju ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić i poslanici SDSS u Hrvatskom saboru Boris Milošević i Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je poštu žrtvama u Spomen parku Jasenovac odala sama “u tišini”, u četvrtak.

Komemoracija jasenovačkim žrtvama se u tri, odnosno četiri kolone održava već treću godinu za redom.

Tri godine hrvatski zvaničnici ne uspjevaju da se obračunaju sa pojedincima koji veličaju ustaštvo i korišćenjem ustaških simbola, poput pokliča “za dom spremni”.

Paniku u redovima hrvatskih zvaničnika proteklih dana, posebno nakon navodnog incidenta koji je u skupštini Srbije izazvao lider radikala Vojislav Šešelj, izazvala je najava da bi na današnji skup mogao doći ministar odbrane Srbije, Aleksandar Vulin, koji je to demantovao.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA