Trikovi za lakše korišćenje računara

774

Pripremili smo izbor sedam korisnih trikova koji se mogu pokazati kao vrlo korisni u slučaju da niste posebno vješti kada je tehnologija u pitanju.

Zatvorili ste slučajno tab? Evo kako da ga brzo ponovo otvorite.

Ako ste slučajno zatvorili tab u web pretraživaču, u operativnom sistemu Windows ponovo ćete ga otvoriti ako zajedno pritisnete Ctrl, Shift i T. Za macOS treba da pritisnete kombinaciju Cmd, Shift i T.

Kako sačuvati web stranicu kao PDF?

U Windowsima pritisnite zajedno Ctrl i P, pa odaberite Save as a PDF. Za macOS: Cmd + P, pa iz padajućeg menija odaberite Save as a PDF.

Kako pronaći knjigu na Google-u?

U Google-ovom pretraživaču otvorite naprednu pretragu i odaberite format datoteke – PDF, DOC, RTF, DjVu – pa upišite naziv knjige.

Kako pretvoriti Google-ov pretraživač u digitron?

U Google-ovov pretraživač ukucajte formulu (na primjer, 100/1.25 ili 18+532) i pritisnite taster Enter.

Kako sačuvati stranicu na Facebook-u?

Ako želite da sačuvate stranicu na Facebook-u za kasniji pregled, odaberite Save link pri vrhu stranice. Kako biste ponovno vidjeli to što vas zanima, u meniju otvorite Saved.

Kako brzo promijeniti veličinu slova u Wordu?

Da biste brzo promijenili veličinu slova u Microsoftovom programu Word u Windowsima i macOS-u postupak je isti: pritisnite zajedno tastere Shift i F3.

Čemu služe mala ispupčenja na tipkama?

Tipke F i J na tastaturi imaju mala izbočenja. Znate li čemu služe? Tu su kako bi vam pomogla pri kucanju naslijepo. Nad njima bi trebalo da budu kažiprsti lijeve i desne ruke.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA