Sumnja na terorizam: Uhapšen Maksim Božić!

1506

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u današnjoj akciji uhapsili su Maksima Božića zbog sumnje na krivično djelo terorizma. BiH je 2014. godine izdala naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Božićem.

Maksim Božić, rođen 6. februara 1990. u Bijeljini, 2014. godine tražen je zbog nedopuštenog držanja oružja ili eksplozivnih materija. Tada je iz Federalne uprave policije, aktom Opštinskog suda u Tuzli, izdata naredba za raspisivanje međunarodne potjernice, javlja Klix.ba.

Porom je naređeno hapšenje i ekstradicija, a mediji su prenosili da je Božić, kojeg je tokom saslušanja u Tužilaštvu BiH spomenuo terorista Mevlid Jašarević, bio uhapšen još 2010. godine u kući u tuzlanskom naselju Grabovica, čiji je vlasnik Enes Sejranić (27), koji je takođe bio optužen za terorizam.

Njih dvojica su, navodno, planirali teroristički napad na Brčanskoj Malti u Tuzli na dan obilježavanja oslobođenja od JNA. Prema pisanjima medija Božić je radikalizovan u Beču.

Prilikom današnjeg pretresa službenici SIPA-e su pronašli i privremeno oduzeli: jednu automatsku pušku, 12 praznih okvira za automatsku pušku, 405 metaka kalibra 7,62 mm, sedam ručnih bombi, tri jurišna prsluka, jedna vojna uniforma, jedna zastava koja podsjeća na zastavu ID, dvije uramljene fotografije sa zastavama koja podsjeća na ID-ovu zastavu, pisma, razne uplatnice, jedan nož, jedan laptop, tri mobilna telefona, priručnik od opreme 511 i šest vreća rezanog duvana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA