Sprema li Erdogan veliki miting u Sarajevu?

629

Turski predsjednik, Redžep Tajip Erdogan, bi u Bosnu i Hercegovinu trebao da dođe 20. maja, ali datum njegove posjete još nije potvrđen.

Sve izvjesnije je da bi Erdogan baš u Sarajevu trebalo da održi predizborni miting pred nekoliko hiljada turskih državljana iz BiH i drugih evropskih zemalja. Kako prenose turski mediji, tu odluku donio je nakon što je dobio odbijenicu od Njemačke , Austrije i Holadije, koje su mu zabranile političke mitinge u tim zemljama, a sve zbog referenduma o izmjenama Ustava u Turskoj, javlja ATV.

U toj zemlji se u junu odražavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori, ali još nema zvanične potvrde da bi Erdogan, u sred predizborne kampanje u Turskoj, poruke mogao poslati baš iz Sarajeva .

– Ali ako se dogodi to će produbiti i ojačati naše veze sa BiH, jer želimo da BiH bude uspješna. U interesu Turske je da balkanske zemlje budu stabilne i prosperitetne. Nastavljamo podržavati regionalni mir i stabilnost. Uvjereni smo da je budućnost svijetla – izjavio je Mehmet Simsek, zamjenik predsjednika Vlade Republike Turske.

Nedavno je skup u jednoj od evropskih zemalja najavio i sam Erdogan. Rekao je da će prisustovati događaju u sportskoj dvorani kapaciteta oko 11 hiljada ljudi, gdje će, kako je najavio, okupiti Turke iz Evrope i održati im govor. Međutim, nije precizirao gdje bi to mogao uraditi. Bakir Izetbegvić danas nije komentarisao najave posjete turskog predsjednka, ali su se oglasili iz pojedinih federalnih stranaka.

Dolazak Erdogana u Sarajevo, neke od njih smatraju provociranjem Evropske unije, tvrdeći da je posjetu nemoguće ne posmtrati u svjetlu oktobarskih izbora u BiH, a u Sarajevu ne smatraju nimalo slučajnim ni to što bi SDA neposredno nakon Erdoganove posjete trebala da objelodani ime kandidata za člana Predsjedništva.

Predsjednik Republike Srpske kaze da je Srspka svjesna aspiracije Turske u BiH i podrške Bošnjacima, ali je neprihvatljivo da se miješaju u, kako je rekao, ljubav srpskog naroda prema Rusiji i Srbiji.

– Njihova navijačka pozicija, vezana isključivo za podršku Bošnjacima, koju vidimo na svakom koraku, nama ne godi, ali nemoguće je ignorisati činjenicu da je Turska prisutna i da ona iskazuje podršku Bošnjacima ovdje i svojim aspiracijama na ovom prostoru – rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Iz turske ambasade u Sarajevu takođe nisu potvrdili Erdoganovu posjetu. Njegov dolazak nedavno je najavio turski premijer tokom posjete Bosni i Hercegovini, kada je rekao da bi turski predsjednik trebao doći u prvoj polovini godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA