Šef tzv. kosovske tajne službe podnio ostavku!

504

Driton Gaši, direktor tzv. kosovske tajne službe (KIA), podnio je ostavku i to dvije sedmice od hapšenja šestorice turskih državljana na Kosovu i Metohiji.

Ostavku Gašija je tražio kosovski premijer Ramuš Haradinaj, zbog hapšenja i deportacije šetorice turskih državljana, koje je zvanična Ankara označila sljedbenicima FATO pokreta, koji predvodi vjerski lider u egzilu, Fetulah Gulen.

Kako piše prištinski Zeri, Gaši je podnio ostavku kancelariji premijera i danas se pozdravio sa osobljem KIA. Vijest o tome, navodi se, potvrdila je portparolka vlade Donjeta Gaši.

– Da. Ima nekoliko dana za primopredaju dužnosti – rekla je Gašijeva kratko.

Prethodno ostavku je, iz istog razloga, na zahtjev Haradinaja podnio ministar policije Fljamur Sefaj. Zahtjev Haradinaja da Sefaj i Gaši podnesu ostavke došao je dan nakon što je”šestorka” uhapšena i deportovana u Tursku. Prethodno im je ukinuta boravišna dozvola na KiM.

Haradinaj je ostavke tražio zbog toga što je akcija hapšenja i deportacije turskih državljana izvedena u zajedničkoj akciji sa turskom tajnom službom, a da vladu, odnosno njega o tome niko nije obavijestio.

Gašijevu ostavku, međutim, u skladu sa zakonom o tajnoj službi, treba da potpiše i predsjednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tačiji, koji je ranije rekao da se ne slaže sa promjenom u vrhu KIA.

Portal GazeteEkspres piše da je tužilaštvo pokrenulo istragu protiv KIA zbog deportacije šest državljana Turske. Istraga, međutim, kako se navodi, neće obuhvatiti i Tačija za kojeg se tvrdi da je znao za ovu akciju.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je, naime, nakon deportacije “šestorke” u dva navrata je javno zahvalio Tačiju na uspješno izvedenoj akciji izručenja Gulenista. Iz tužilaštva, navodi se, ne žele da komentarišu istažni postupak.

Inače, istraga je povjerena tužiocu Aleksandru Ljumeziju za kojeg prištinski mediji kažu da je blizak Tačiju. Ljumezi je ranije rekao da u ovom istražnom postupku niko neće biti pošteđen. Nedugo zatim on se sastao sa Tačijem, a novinarima je nakon toga rekao da u razgovoru nije bilo riječi o istraži vezanoj za deportaciju šestorice turskih državljana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA