Saudijska vlast zatvorila teretanu zbog djevojke u helankama

751

Saudijski zvaničnici zatvorili su žensku teretanu u Rijadu zbog neprikladnog promotivnog snimka na kojem se vidi gologlava djevojka, koja vježba u helankama.

– Mi ovo nećemo tolerisati – napisao je na Twitter-u visoki saudijski zvaničnik Turki el Šeik, koji je naredio da se teretani oduzme licenca za rad, piše Daily Mail.

Šeik, savjetnik moćnog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana, naglasio je da će oni koji stoje iza snimka biti procesuirani.

Na snimku koji se brzo proširio po društvenim mrežama vidi se žena nepokrivene kose u teretani, koja udara u džak.

Opšta uprava za sport istakla je da snimak sadrži scene koje su u suprotnosti sa javnim moralom.

Saud el Katani, medijski savjetnik kraljevskog suda, pohvalio je hitni odgovor sportskih vlasti, napisavši na Twitter-u da je kraljevstvo na putu “modernizacije bez moralnog pada”.

Žene u Saudijskoj Arabiji, u kojoj su i dalje na snazi mnoga stroga ograničenja za žene, moraju da nose abaju, vrstu ogrtača koji seže od vrata do stopala i navlači se preko druge odjeće, te obično kombinuje sa maramama koje prekrivaju kosu.

Ipak, otkako je moderni princ došao na vlast, Arabija napreduje na putu liberalizacije.

Od juna, ta zemlja će omogućiti ženama da voze, a nedavno im je dozvoljeno da prisustvuju sportskim događajima na stadionima. Vlada takođe pokušava da podstakne razvoj ženskih sportova, ali kraljevstvo i dalje zahtijeva da žene traže dozvolu od muškog člana porodice, obično oca, muža ili brata, da studiraju, rade ili putuju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA