Proljećni pupoljci izvor zdravlja

1160

Pupoljci breze, topole i drugog drveća su oduvijek bili cijenjeni u narodnoj medicini zbog visokog sadržaja ljekovitih supstanci. Iskoristite proljećno vrijeme da napravite čajeve i tinkture od pupoljaka po starim ruskim receptima.

Breza

Pupoljci breze posjeduju antiseptičko i diuretičko svojstvo, pojačavaju stvaranje i lučenje žuči, koriste se u borbi sa bolestima bubrega.
Prelijte 20 grana suvih mljevenih pupoljaka sa 100 mililitara votke. Ostavite da odstoji na tamnom mestu tri sedmice.

Razblažite 20-30 kapi tinkture sa jednom supenom kašikom vode i uzimajte tri puta dnevno 15 minita prije obroka.

Crna topola

Zahvaljujući svom baktericidnom dejstvu pupoljci crne topole štite organizam od stafilokoka i mnogih drugih opasnih bakterija. Odvar od pupoljaka smanjuje upale, pomaže u liječenju gripa, bronhitisa i tuberkuloze.

Prelijte tri supene kašike pupoljaka sa pola litra vode i kuvajte sedam minuta na slaboj vatri. Sačekajte da se ohladi, pa procijedite. Konzumirajte 50 ml napitka na svakih osam sati. Tretman traje deset dana.

Jorgovan

Tinktura od pupoljaka jorgovana se preporučuje kod reume, artritisa i artroze. Ovo sredstvo se koristi samo za spoljnu upotrebu.

Prelijte pupoljke jorgovana votkom u proporciji 1:4. Sačekajte da odstoji sedam dana na tamnom mjestu. Utrljajte proceđenu tinkturu na bolno mjesto.

Jasika

Prirodni lijekovi od pupoljaka jasike imaju antiparazitno, antiseptičko i protivupalno dejstvo. Oni se efikasno bore protiv gastritisa, cistitisa, prostatitisa i hemoroidalne bolesti.

Prelijte pupoljke jasike votkom u proporciji 1:2. Ostavite da odstoji dva dana. Uzimajte jednu čajnu kašičicu tinkture tri puta dnevno.

Bor

Pupoljci bora normaliziju pritisak, ubrzavaju metabolizam, sprečavaju aterosklerozu i minimiziraju posljedice moždanog udara. Oni se takođe preporučuju za liječenje neuralgije, mučnog kašlja i bolesti želudačno-crijevnog trakta.

Prelijte pupoljke bora votkom u proporciji 1:10. Sačekajte da odstoji dvije sedmice (svakodnevno protresajte tinkturu). Uzimajte jednu čajnu kašičicu lijeka tri puta dnevno.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA