Prijedorčanin ne boji za Vaskrs: Koke mu nose crvena i zelena jaja! (FOTO)

1794

Mladen Goronjić, poznati uzgajivač životinja iz Prijedora ni ove godine neće kupovati vještačke boje za Vaskrs, jer mu kokoške nose crvena i zelena jaja!

Goronjić kaže za SrpskaCafe da mu i dan-danas rijetko ko u to vjeruje, ali da nema govora o prevari.

On ističe da se radi o dvjema vrstama kokoški – Marans i Araukana, koje nose jaja u boji.

– Prve nose tamno braon jaja, koja se nazivaju i čokoladna, pa i crvena. Ja bih rekao da su to jaja boje lukovice dok, s druge strane, Araukane nose zelena jaja – kaže Goronjić za naš portal.

On otkriva da se u kokošijem organizmu, tokom formiranja ljuske, luče određeni pigmenti koji jajima daju pomenutu lukovičastu i zelenu boju, te da nema ni govora da se to postiže nekakvom specijalnom hranom.

Kokoške rase Marans vode porijeklo iz zapadne Francuske, odnosno iz istoimenog lučkog grada po kome su dobile ime.

– Nastale su kombinovanjem i ukrštanjem autohtonih kokoški i borbene živine iz Indije i Indonezije. Vrlo su otporne na bolesti i pitome, a jaja im se odlikuju izuzetno malom količinom holesterola zbog čega su pogodna za dijabetičare – kaže Goronjić i naglašava da su Araukane, koje se nazivaju i “vaskršnjim kokošima”, dosta sitnije, te da potiču iz Čilea.

On kaže da je jaja ovih kokoški prije mnogo godina nabavio u Novom Sadu, te da sada ovu živinu ima dosta ljudi u Republici Srpskoj.

Podsjećamo, Mladen Goronjić gotovo dvije i po decenije gaji sitne životinje, a ima i registrovanu odgajivačnicu za američke stafordske terijere.

U Prijedoru je poznat njegov privatni zoološki vrt u mjestu Gornji Orlovci, gdje uz podršku porodice drži preko hiljadu vrsta životinja.

Ovaj prijatelj, ljubitelj i zaštitnik životinja je i predsjednik lokalnog sportsko – ekološkog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub”. Društvo ima više od 50 članova, koji drže razne vrste životinja, od golubova, papagaja, ukrasnih ribica i zečeva, do egzotičnih paukova tarantula.

U martu su u Pozorištu Prijedor upriličili izložbu humanitarnog karaktera sa više od 300 radova životinja, koje su crtali i slikali učenici tri lokalne osnovne škole.

– Đaci su crtali i slikali životinje sa naše međugradske izložbe sitnih životinja, koja je održana krajem prošle godine u Prijedoru. Djeca koju su nacrtala tri najljepša rada, dobila su diplome, a njihovi razredi članske karta kako bi besplatno posjećivali naše izložbe – navodi Goronjić, dodajući da je djecu u dobu digitalizacije važno što više povezati sa prirodom.

On najavljuje da će društvo „Golub“ od 27. do 29. aprila ove godine organizovati u Prijedoru revijalnu izložbu i berzu sitnih životinja.

M. Čabarkapa

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA