Preminuo srpski enigmata Zlatko Delić

2070

U Banjaluci je u 58. godini preminuo Zlatko Delić, jedan od najboljih srpskih enigmata.

Delić, koji je preminuo u nedjelju, 8. aprila, bavio se enigmatikom, uredničkim opisom i izradom svih vrsta ukrštenica i izdavaštvom više od četiri i po decenije.

Ovaj Banjalučanin je ranije za naš portal govorio da je enigmatika važna, jer je bila i ostala zabava putem koje se učilo, ali i čuvao jezik i obogaćivao lični fond riječi u svakodnevnom govoru.

Deliću je 1976. godine, kao đaku kninske Gimnazije, prvu križaljku objavio tada popularni zagrebački zabavni časopis “Vikend”.

Objavio je više od 8 000 radova (križaljki, premetaljki, rebusa…) u raznim enigmatskim i drugim poznatim časopisima i novinama -“Orbis”, “Vijesnikov kviz”, ” Novosti Enigma”, “Politika”, “Huper”, izdanja banjalučke Bine – Skandi Rubikon, zvornička Zagonetka, Slobodna Dalmacija, Eureka, Čvorova izdanja, požarevački „Kviz“, izdanja EK „Piramida“ iz Novoga Sada, te Iks, Skerco i Bravo skandi iz Beograda…

Za svoje križaljke dobio je brojne nagrade, a objavljivao ih je pod pseudonimima “Ludi Maks”, “Vinsent Vega”, “Psiho”, “Delija”, “Psihodelija”…

Bio je učesnik brojnih enigmatskih susreta i konkursa. Zastupljen je u knjizi Istaknuti srpskimenigmati i Leksikonu srpskih enigmata.

U posljednjim godinama je radio na svom, kako je govorio, životnom djelu – Rječnik transkipcija, a pamti se i njegovo učešće u Kikindi u pravljenju najveće križaljke na svijetu, duge čak 120 metara, koja je nezvanični Ginisov rekord.

Hobiji ovog enigmate, rođenog u Drvaru 25. decembra 1959. godine, bili su i prevođenje stripova sa engleskog jezika i film.

Kao diplomirani psiholog sa vrhunskim opštim obrazovanjem plijenio je svojim medijskim analizama društvenih pojava i fenomena.

Delić, koji je iza sebe ostavio suprugu i troje djece, biće sahranjen sutra u 14 sati na Novom groblju u Vrbanji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA