Predstavnici dijaspore uskoro u institucijama Srpske?

520

Vlada RS dobila je nekoliko inicijativa koje predlažu da narod Srpske koji živi u inostranstvu dobije svoje predstavnike u Narodnoj skupštini RS, za početak, kroz odbore, što bi moglo da se postigne internim aktima.

Drugi korak je omogućavanje izbora njihovih predstavnika u Parlament, i otvaranje mogućnosti aktivnog učešća u vlasti. Za to bi trebalo mijenjati Ustav, što sigurno neće biti lako, poručuju narodni poslanici. Vjeruju da ipak treba pokušati.

– Imamo različite veze sa dijasporom na kulturnom, privrednom, sportskom i svakakvom drugom polju, ali ih nemamo u Ustavu. Ne bih se izjašnjavao o dometima, ali da sam za da se odmah otvori dijalog o ustavnim promjenama, jesam – kaže poslanik SNSD-a u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Drago Kalabić.

Od dijaspore, kao i do sada, Srpska očekuje podršku i pomoć. Pored finansijske pomoći, to su kontakti, šanse za nove strane investicije i ulaganja u privredu i turizam. Građane Republike Srpke u dijaspori interesuje život na domaćem terenu, i to treba maksimalno iskoristiti, ali i institucionalno podržati, poručuje potpredsjednik Narodne skupštine.

– Promocija naših ekonomskih potencijala, političkih kontakata, interesa, razvoja, dovođenja ljudi u Republiku Srpsku, investitora, turista, to nikom pametnom ne smeta. Na kraju krajeva, od toga i BiH može da ima koristi, kao što i Hrvatska ima koristi od Istre – kaže Nenad Stevandić.

Sve bi to bilo u redu da ne postoji milion prepreka, poručuju iz opozicije. Zato vjeruju da je ideja o uključivanju dijaspore u politički život u Srpskoj samo predizborna priča.

– Mi smo mogli vidjeti i u prethodnom periodu i sastanke vrha RS, što je naravno dobro, i treba da imamo saradnju, ali ono što je loše je da se radi tu o predizbornoj godini, i da se tu nažalost radi o zloupotrebi dijaspore, odnosno njihovih glasova u izborima – stav je poslanika SDS-a u Narodnoj Skupštini Davora Šešića.

U Banjaluci je, prije mjesec i po dana održan prvi Forum dijaspore, koji je okupio učesnike iz 20 zemalja. Predstavnici vlasti u Srpskoj poručili su da je to značajan korak ka uspostavljanju snažnijih ekonomskih i političkih veza između Republike Srpske i njene dijaspore.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA