Predložen pritvor za Božića i Hastora

708

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za Maksima Božića, zvanog Abu Muhamed, i Edina Hastora, zvanog Amidža, koji su osumnjičeni za terorizam, saopšteno je iz Tužilaštva.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Božić i Hastor su predati postupajućem tužiocu koji je predložio da im bude određen pritvor.

Ova mjera je, između ostalog, predložena zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i uticati na svjedoke ili saučesnike.

Pritvor je predložen i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo počiniti krivično djelo, zbog ozbiljnosti krivičnog djela i zbog toga što za to krivično djelo može biti izrečena kazna zatvora u trajanju od 10 godina.

Sumnja na terorizam: Uhapšen Maksim Božić!

Mjera pritvora predložena je i zbog činjenice da bi puštanje na slobodu osumnjičenih moglo prouzrokovati narušavanje bezbjednosti i javnog reda i mira, te ugroziti bezbjednost građana i imovine.

Federalni mediji su javili da su Maksima Božića (28) uhapsili pripadnici SIPA-e 10. aprila u Gornjoj Maoči zbog krivičnog djela terorizam.

Božić, Srbin porijeklom iz Bijeljine koji je prije desetak godina prešao na islam i pridružio se vehabijskom pokretu, koristio je imena Mirza Gradaščević i Abu Muhamed.

On je godinama živio u Beču, gdje je i vrbovan za terorističke aktivnosti.

Određeno vrijeme nalazio se u zatvoru u Austriji zajedno sa Mevlidom Jašarevićem, osuđenim teroristom u BiH, koji je 2011. godine pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu i ranio jednog policajca.

Smatra se da je Božić bio jedan od njegovi bližih saradnika, a tokom postupka u Sudu BiH Jašarević je u više navrata pominjao Božićevo ime.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA