Položeni vijenci na grobnom polju “Topole”

565

Zvaničnici Republike Srpske položili su, u ime institucija Srpske, vijenac na grobnom polju “Topole” u Spomen-području Donja Gradina. nevino stradalim žrtvama ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

U okviru centralne manifestacije obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, vijenac je položio i izaslanik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića.

U ime institucija Srbije, vijenac je položila predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Vijence su položile i delegacije jasenovačkih logoraša iz Srbije i logoraša Drugog svjetskog rata iz Republike Srpske, kao i delegacije Jevreja iz Izraela i jevrejskih zajednica iz Republike Srpske, te Roma iz Srbije i Srpske.

Na grobnom polju “Topole” u Spomen-području Donja Gradina vijenac su položili i specijalni predstavnik EU u BiH Lars Gunar Vigemark i predstavnici ambasada Rusije, SAD, Njemačke, Holandije, Slovenije i Velike Britanije u BiH, kao i predstavnici OEBS-a i OHR-a. Vijenac je položila i delegacija opštine Kozarska Dubica.

Nakon polaganja vijenaca na grobnom polju “Hrastovi” u Spomen-području Donja Gradina, biće služen parastos i pomen za nevino stradale žrtve srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

Obilježavanju Dana sjećanja u Donjoj Gradini prisustvuju ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Srpske, poslanici u parlamentu BiH, šef Predstavništva Republike Srpske u Izraelu Arije Livne, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, predstavnici političkih partija iz Republike Srpske, te ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

Polaganju vijenaca prisustvuju i potomci logoraša, brojni građani, učenici pojedinih škola u Srpskoj, kao i i ostali brojni gosti i zvaničnici iz Republike Srpske i Srbije.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije.

Na osnovu prvih ekshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio centar “Simon Vizental”, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500 000 Srba, 80 000 Roma, 32 000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Hrvatskoj, kao žrtve su navedeni samo oni koji su identifikovani, odnosno 83 145 ubijenih.

Među stradalima, za 1 337 dana postojanja logora Jasenovac, bilo je više od 20 000 djece.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svjetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.

Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora, gdje su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA