Otpadno cvijeće prijeti svetoj rijeci (VIDEO)

580
Foto: Pixabay

Vodu rijeke Gang Indijci koriste za piće, kupanje i druge osnovne potrebe. Međutim, zbog velike količine cvijeća koje se baca u rijeku, dolazi do onečišćenja rijeke, ali i uništavanja cijelog ekosistema.

Svake godine u indijske se rijeke baci osam miliona tona cvijeća. Ono, naime, ima važnu ulogu u hinduističkim ritualima. Nakon što se cvijeće prinese kao dar bogovima u hramu, posvećeno je, te ga je zabranjeno bacati u smeće.

Upravo zato prinosi se kao dar rijekama, a posebno rijeci Gang koja se smatra najsvetijom od svih ostalih u Indiji. Cvijeće se u proizvodnji tretira različitim pesticidima i hemikalijama, što onečišćuje rijeke i uništava ekosistem.

Da bi spriječila ekološku katastrofu, organizacija HelpUsGreen iz Varanasija počela je skupljati otpadno cvijeće iz hramova i prerađivati ga. Uklanjaju se štetne hemikalije, a cvijeće se prerađuje u mirisne štapiće, sapune i druge slične proizvode.

Članovima ove organizacije, na čelu s Ankitom Angarwalom na početku niko nije vjerovao niti im je želio dati posvećeno cvijeće. Dnevno su na početku akcije skupljali tek po nekoliko kilograma, a danas kroz njihove ruke svakoga dana prođe više od osam tona latica.

Zašto je rijeka Gang ugrožena i kako se može spasiti, pogledajte u videu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA