Orban za ograničavanje prava migranata i rat Sorošu!

588

Ubjedljiva pobjeda na parlamentarnim izborima dala mi je snažan mandat da ograničim prava migranata i da se borim za Evropsku uniju koju čine nezavisne zemlje, ummesto “Ujedinjenih država Evrope”, rekao je Viktor Orban, mađarski premijer.

On je na prvoj konferenciji za novinare, od kako je osvojio treći uzastopni mandat na izborima u nedjelju, a četvrti od 1998. godine, najavio i da će formirati novu vladu koju će, kako je rekao, velikim dijelom činiti novi ljudi i nova struktura.

– Dobili smo snažan mandat. Mađarski narod je definisao najvažnija pitanja: to su pitanja imigracije i nacionalnog suvereniteta – rekao je 54-ogodišnji premijer, koji se zajedno s svojom partijom Fides tokom kampanje fokusirao na potrebu da se zaustave migracije.

Partija Fides osvojila je dvotrećinsku većinu u parlamentu, a Orban smatra da je iz rezultata izbora “u potpunosti jasno” da su Mađari odlučili da samo oni mogu da odluče s kim žele da žive u zemlji, a vlada će se, kako je rekao, toga držati.

Mađarski premijer, koji je poznat po protivljenju dubljim integracijama u okviru Evropske unije, kaže da je na izborima, takođe, odlučeno da mađarska vlada mora da se zalaže za Evropu, koju čine različite države, a ne za “Ujedinjene države Evrope”.

Istovremeno je najavio je da će negovati dublje odnose s Poljskom i njemačkom državom Bavarskom jer su direktno podržale njegovu kandidaturu za novi mandat. Portparol Fidesa Janoš Halas nagovijestio je u ponedjeljak da bi novi saziv mađarskog parlamenta mogao da usvoji zakon, kojim se vladi omogućava da zabrani nevladine organizacije koje podržavaju migraciju i predstavljaju “rizik po nacionalnu bezbjednost”.

Pomenuti zakon bi, takođe, omogućio da se strane donacije nevladinim organizacijama koje podržavaju dolazak migranata u Mađarsku, budu oporezovane sa 25 odsto.

Takav zakon bio je dio izborne kampanje Orbana i njegove stranke Fides, a čija meta je, kako je navodi Rojters, bio američki finansijer Džordž Soroš.

Orban je nacrt tog zakona podnio parlamentu još u februaru.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA