Orban očekuje treći mandat

629

U Mađarskoj su u toku parlamentarni izbori, a prema dosadašnjim anketama najveće šanse za pobjedu ima aktuelni premijer Viktor Orban.

Ukoliko pobijedi na današnjim izborima, Orbanu će to biti treći mandat.

On je novinarima, nakon što je jutros glasao, izjavio da se na izborima odlučuje o budućnosti Mađarske.

Na biračkom mjestu je rekao da će “poštovati odluku” birača i dodao da glasa rano da bi mogao da nastavi kampanju do zatvaranja birališta.

Obranova kampanja se zasnivala gotovo isključivo na tvrdom antiimigrantskom stavu, iako birači tvrde da ih mnogo više brinu korupcija, siromaštvo i zdravstvena zaštita.

– EU nije u Briselu. EU je u Berlinu, u Budimpešti, u Varšavi, u Pragu i u Bukureštu. EU ne znači Brisel, ona znači sve glavne gradove zajedno – naveo je Orban koji bi po procjenama analitičara trebalo da osvoji treći uzastopni mandat.

Sve ankete govore u prilog pobjede njegove partije Fides i njima bliskih demohrišćana, ali iscjepkana opozicija i komplikovani izborni sistem čine veličinu te pobjede nepredvidivom.

Glavni rivali Orbanu su Gergeli Karačoni iz koalicije socijalista i partije Dijalog, i Gabor Vona iz nacionalističkog Jobika.

Oko 8,3 miliona Mađara ima pravo glasa na izborima. Bira se 199 poslanika, a preliminarni rezultati se očekuju večeras.

Izlaznost veća, opozicija se nada

Izlaznost na redovnim parlamentarnim izborima, koji se danas održavaju u Mađarskoj do devet časova iznosi 13,17 odsto, što je više nego izlaznost na prethodnim parlamentarnim izborima 2006. godine (11,39 odsto).

Vodeći kandidat ljevice za premijera Gergij Karčoni rekao je da je veća izlaznost dobra vijest za one koji se nadaju da aktuelni premijer Mađarske Viktor Orban neće obezbijediti treći uzastopni mandat.

Karačoni je na vrhu liste koalicije Partije dijaloga i Socijalističke partije.

Ultradesnica očekuje iznenađenje na izborima

Lider mađarske ultradesničarske stranke Jobik, Gabor Vona, rekao je da očekuje “iznenađujući” rezultat na današnjim parlamentarnim izborima koji se održavaju u Mađarskoj.

Vona kaže da će podnijeti ostavku i svoju sudbinu staviti u ruke stranke ukoliko ne pobijede na današnjim izborima, ali je naglasio da će svakako ostati u politici.

– Osjećam da nas čeka iznenađenje i može se očekivati veliki pomak Jobika na izborima – rekao je Vona.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA