Održan prvi Festival vina i čokolade u Banjaluci (VIDEO)

1002

U Banjaluci održan je prvi Festival vina i čokolade u organizaciji Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma. Na manifestaciji je svoje proizvode predstavilo oko deset vinogradara, kako sa naših prostora tako i iz Hrvatske, a događaj su uveličali i poslastičari.

Jedinstveni ukusi najpoznatijeg pića na svijetu – vina, i slatke arome čokolade zagolicali su nepca posjetilaca prvog Festivala vina i čokolade u Banjaluci. Učesnici manifestacije trudili su se da predstave samo najbolje, tako da je raznovrsna ponuda crnog i bijelog vina, neobičnih ukusa poslastica, voća u čokoladi i drugih proizvoda na jednom mjestu stvorila atmosferu namijenjenu istinskim hedonistima.

Upravo uz vrhunske sorte vina, dobro idu i poslastice. Pogotovo čokolada, pripremljena i prezentovana na nešto drugačiji način.

– Sve što možete vidjeti kod nas su ručno rađeni proizvodi od čokolade, imamo praline, punjenu čokoladu, čokoladu u tablama, proizvodi se rade od visokokvalitetne belgijske čokolade, ne koristimo dodatne aditive ni konzervanse, trudimo se da radimo sve na prirodnoj bazi – rekla je Daira Milaimi iz „MD Chocolate Boutique“ Derventa.

– Ima otprilike oko 15 poslastica sa čokoladom, jagode u tri vrste čokolade, bijeloj, tamnoj i mliječnoj, čokoladna fontana. Ono što je interesantno za posjetioce jeste lizalo od čokolade i čilija – kazao je profesor u Ugostiteljsko – trgovinsko – turističkoj školi Banja Luka Predrag Tošić.

Spoj vina i čokolade stvara neobičnu simfoniju aroma i ukusa. I jedna i druga namirnica bogate su antioksidantima, tako da njihovo konzumiranje u normalnim količinama, stručnjaci rado preporučuju.

Kažu da su vino i čokolada idealan spoj koji donosi posebnu vrstu uživanja. Hedonisti rado uživaju u ovoj kombinaciji, a stručnjaci kažu da je najbitnije odabrati pravi okus i teksturu kako vina, tako i čokolade.

Vino mora biti slađe od čokolade. Tamna čokolada bolje ide sa crnim vinima, dok se konzumiranje bijele čokolade preporučuje uz muskat. Posjetioci Festivala imali su priliku probati razne kombinacije, zbog čega ih je, kažu, ova manifestacija oduševila.

Manifestacija je organizovana sa namjerom da se promovišu domaći proizvođači. Prvi festival čokolade i vina podržao je i Grad Banjaluka i uvrstio ga u svoj Kalendar turističkih manifestacija.

– Od festivala očekujem da bude prepoznat od strane grada i građana i da oni u stvari budu krajnji konzumenti i degustatori i da ocijene da li nam u budućnosti treba ovakvih festivala ili ne – istakla je somelijer Udruženja radnika RS u turizmu i ugostiteljstvu Dajana Keser.

– Festivali ovog tipa, kao što je Festival vina i čokolade su od izuzetnog značaja za kompletnu turističku ponudu grada, odnosno ako želimo ići u pravcu brendiranja Banjaluke kao turističke destinacije – rekla je direktor Turističke organizacije Banja Luka Irena Radojević.

Neobični ukusi čokolade, originalna prezentacija poslastica i degustacija nekih od najboljih vina domaćih proizvođača obilježili su prvi Festival vina i čokolade u Banjaluci. Zahvaljujući jedinstvenom spoju, sigurni smo da će se priča o vinu i čokoladi u ovom gradu nastaviti i narednih godina.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA