Od Bitke za Košare prošlo 19 godina

1804

NATO i albanski teroristi na današnji dan prije 19 godina počeli su ofanzivu na karaulu Košare i druge vojne položaje na srpsko-albanskoj granici, gdje su malobrojni srpski vojnici uspjeli da se odupru višestruko brojnijem neprijatelju.

Odbrana Košara spriječila je kopnenu invaziju na Srbiju i onemogućila prekid komunikacija među srpskim formacijama.

Cilj napada invazija na Kosmet

Srpska vojska je odolijevala napadima sve do 14. juna 1999. godine, kada se po Kumanovskom sporazumu povukla sa Kosova i Metohije.

Cilj napada sa albanske strane bila je kopnena invazija na Kosovo i Metohiju i presijecanje komunikacije između jedinica tadašnje Vojske Jugoslavije u Đakovici i Prizrenu, kao i zauzimanje šireg područja Metohije tokom tog napada.

Poslije teških borbi Vojska Jugoslavije uspjela je da porazi napadača i spriječi njihov ulazak na Kosmet. Na Veliki petak, 9. aprila 1999. godine, udružene snage terorističke OVK, regularne vojske Albanije i NATO-a predvođenog Amerikancima, koji su davali vazdušnu podršku, pokrenule su veliku ofanzivu na karaulu Košare, na granici tadašnje SRJ i Albanije.
Neprijatelj je bio višestruko nadmoćniji, pa se nešto više od 1 000 srpskih vojnika branilo od napada neprijatelja, koji je brojio između 5 000 i 6 000 Albanaca.

Najveći dio srpskih snaga na Košarama činili su vojnici na redovnom odsluženju vojnog roka koji su u prosjeku imali između 19 godina i 20 godina, a borili su se i Srbi dobrovoljci iz inostranstva i Kozaci, prenijeli su beogradski mediji.

Poginulo je 108 srpskih vojnika, od kojih 18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista i 24 dobrovoljca, među kojima i jedan Rus.

OVK je priznao gubitak 200 boraca, ali ih je najvjerovatnije poginulo mnogo više, a zvanično su poginula i dva NATO vojnika – Francuz i Italijan, kao i jedan državljanin Alžira. Uništeno je pet albanskih tenkova.

“I mrtav ću se boriti za Srbiju”

Komandant odbrane Košara, pukovnik u penziji Ljubinko Đurković ranije je ocijenio da je ta bitka simbol herojske odbrane srpske vojske.

– Košare nikada nisu pale – govorio je on i dodao da se srpska vojska povukla po Kumanovskom sporazumu.

Đurković se sjećao i da je tokom NATO bombardovanja, samo 12 vojnika dva dana i jednu noć odbijalo napad 250 albanskih terorista, koje su na kraju jurišem natjerali u povlačenje.
On je odbranu Košara uporedio sa Kumanovskom bitkom u kojoj su oficiri jurišali sa vojnicima, kao i sa odbranom Beograda u Prvom svjetskom ratu.

Đurković je naveo da su posljednje riječi boraca sa Košara bile – “i mrtav ću se boriti za Srbiju”.

– Branioci Košara nisu odstupili ni pedalj jer su znali da su iza njih Kosovo, Srbija i srpski rod i to im je dalo snagu – zaključio je Đurković.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA