Njemačka štampa o Albaniji: Kanabis, oružje, mafija i EU!

689

Njemačka štampa uglavnom je vrlo skeptična po pitanju namjere Evropske komisije da otvori pristupne pregovore Albanije i Evropske unije, dok Brisel to smatra dobrim putem. Razlog tolike skepse njemačkih medija je između ostalog i organizovani kriminal.

– Rama, nominalno socijalista, koji je na vlasti od 2013. a prošle godine je na izborima osvojio apsolutnu većinu, zaista ima čime da se podiči. Privreda bilježi rast, Tirana dobija blještave nove fasade, u toku je hitna reforma pravosuđa koju traži EU. Prošle nedjelje je Evropska komisija preporučila da sa Albanijom počnu pretpristupni pregovori – piše dnevnik “Velt” povodom posjete albanskog premijera Edija Rame Berlinu.

Međutim nije samo spomenuto razlog koji je naveo Nijemce da budu poprilično sumnjičavi.

– Ima i ljudi koji su skeptični kada se postavi pitanje da li bi Albanija uskoro trebalo da postane punopravna članica Evropske unije, a ima ih zbog priča kao što je ova: u oktobru prošle godine državno tužilaštvo u Tirani je podnijelo zahtjev da se ukine imunitet bivšeg ministra unutrašnjih poslova Saimira Tahirija Tahirijevo ime se čulo nekolko puta u telefonskim razgovorima između albanskih i italijanskih trgovaca drogom koje je prisluškivala policija; tu se mogu čuti rečenice kao što je – Moram Saimiru da dam još 30 000 evra – i slično. Јedan od osumnjičenih kriminalaca je i Moisi Habilaj, on je bio dio kriminalne bande koja je proteklih godina prošvercovala više od 3,5 miliona tona kanabisa kao i oružje; on je jedan od trojice braće koji su zbog svojih “poslova” poznati kao i braća Dalton, a inače su i dalji rođaci bivšeg ministra unutrašnjih poslova Tahirija – dodaje se u članku.

Dnevnik dalje navodi da su braća Habilaj prelazila grčko-albansku granicu “audijem A8” koji je bio prijavljen na pomenutog ministra.

– Kada su postale glasne optužbe da ministar stavlja svoj automobil na raspolaganje trgovcima drogom, jer se granična policija ne usuđuje da pretresa privatno vozilo ministra, Tahiri je tvrdio da nema nikakve odnose sa braćom Habilaj, kao i da je prodao automobil kada je postao ministar, ali da se ne sjeća više – kome. To je jedan od onih slučajeva koji kvare imidž Albanije u ostatku Evrope. Sumnja da se privreda u državi nalazi u rukama organizovanog kriminala čiji pipci sežu do samog vrha vlade, do danas nije potpuno uklonjena. U Albaniji čovjek mora da sklopi mozaik od mnogih dijelova koji izgledaju kao da ne idu zajedno. U blještavim soliterima koji nastaju u centru grada luksuzni stanovi se nude za cijene koje se plaćaju u zapadnoevropskim metropolama. Kako to funkcioniše kada znamo da prosječna plata iznosi 330 evra mjesečno – prava je zagonetka – piše dalje “Velt”.

Kao potvrdu ovakvog stava i pisanja, “Velt” navodi riječi politikologa Ilira Kalemaja.

– A kada pozovete nekog ko je izgradio zgradu i izrazite interesovanje, reći će Vam: svi stanovi su već prodati. Odakle novac? To niko ne može pouzdano da objasni, ali vjerovatno je da najvećim dijelom potiče od kriminalnih aktivnosti – dodaje ovaj stručnjak.

Ako stvar pozitivno formulišemo, možemo reći da je Albanija jedno vrlo dinamično prelazno društvo, navodi Velt.

Merkiše algemajne cajtung piše da je albanski premijer Edi Rama je svoju posjetu Angeli Merkel uporedio sa audijencijom kod pape.

– Trenutno se u Evropskoj uniji diskutuje o tome treba li da počnu pretpristupni pregovori sa Albanijom, Evropska komisija to preporučuje , baš kao i predsjednik Savjeta EU Donald Tusk, ali među članicama Evropske unije postoji velika skepsa prema Albaniji – dodaje ovaj dnevnik.

A minhenski dnevnik Zidojče cajtung prenosi zanimljive riječi albanskog premijera.

– Kada bi u Njemačkoj samo kancelarka odlučivala, ne bi bilo mnogo problema. U Bundestagu ima poslanika koji moraju biti ubeđeni na osnovu činjenica i rezultata – rekao je misleći na otvaranje pretpristupnih pregovora.

List je naveo i Ramine riječi da, ako Albaniji ne bude ponuđena konkretna perspektiva pristupa, može da dođe do novih talasa emigracije iz te zemlje, pri čemu je zaključio da je “Albanija najproevropskija zemlja Evrope” .

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA