Naučnici tvrde da imaju lijek za rak pluća

697

Rak pluća jedan je od najčešćih uzroka smrti. Nova naučna otkrića, koja pokazuju veliku uspješnost kombinacije dva dosad već poznata lijeka, mogla bi poboljšati liječenje ove vrste raka.

Kombinacija lijekova, od kojih je jedan namijenjen “napadu” na ciljani receptor epidermalnog faktora rasta (EGFR) a drugi na faktor tumorske nekroze (TNF) – učinkovito blokira rak i onemogućava mu da TNF-a koristi kao “rute za bijeg”.

Istraživanja su tako pokazala kako u trenutku blokade TNF-a tumorske stanice postaju osjetljive na tretman EGFR.

– Posljednjih godina ulaže se dodatan napor u pokušaju blokiranja EGFR-a kao dio liječenja raka pluća, no ova se terapija pokazala efikasnom samo na malom broju pacijenata. Tumorske stanice uzvraćaju udarac upravo preko zaobilaznog puta – rekao je autor dr Amin Habib, profesor neurologije i neuroterapije sa univerziteta Southwestern.

Blokiranje ovih proteina može biti tretman koji će pomoći većini pacijenata koji boluju od raka pluća, naglašava Habib. Karcinom pluća nemalih stanica (NSCLC), tip raka pluća za koji bi kombinacija inhibitora EGFR / TNF bila učinkovita, obuhvata otprilike 85 odsto svih karcinoma pluća.

Još jedna prednost ove strategije liječenja je u tome što pacijenti dobro podnose ovu terapiju. I EGFR i TNF inhibitori dio su kategorije lijekova koji mogu uticati na specifične molekule u tumorskim stanicama pa zato i nemaju tako puno nuspojava.

Tradicionalni lijekovi koji se koriste u liječenju i hemoterapiji imaju široke efekte, no ubijaju zdrave i tumorske stanice i dovode do niza neugodnih nuspojava. Do sada su se inhibitori EGFR pokazali djelotvorni samo u liječenju 10 do 15 odsto karcinoma pluća nemalih stanica koji imaju varijantu EGFR-a.

Kombinacija dva lijeka može potencijalno funkcionisati za sve karcinome pluća nemalih stanica, objasnio je dr sc. Džon Mina (John Minna), direktor Hamonovog centra za terapijsku onkologiju i profesor interne medicine i farmakologije.

– Ova otkrića mogla bi dramatično izmijeniti način na koji tretiramo rak pluća – naglasio je.

Posljednja otkrića nastavljaju se na prijašnja istraživanja koji su pokazala kako su se slične kombinacije lijekova pokazale uspješne u liječenju posebno smrtonosnog raka mozga, glioblastoma.

– Ako se ova strategija pokaže učinkovitom, njezina primjena mogla bi biti i puno šira, ne samo protiv raka pluća, nego i protiv drugih tumora s EGFR-om, između ostalih i tumora mozga, debelog crijeva i vrata i glave – rekao je dr. Gerber, izvanredni profesor interne medicine i kliničke znanosti.

Istraživači sad planiraju i drugu fazu kliničkih istraživanja kombinacije ovakvih lijekova, koje je Američka agencija za hranu i lijekove već odobrila, pa se nadaju kako će klinička istraživanja moći pokrenuti tokom godine dana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA