“Mršava” trojka za male maturante

768

Testiranje malih maturanata iz srpskog jezika i matematike završeno je u srijedu, okonačno je i pregledanje i dešifrovanje, jer su đaci radili pod šifrom, kako bi se onemogućila protekcija. Rezultati su nešto bolji iz srpskog jezika, a prosječna ocjena testiranja je “mršava” trojka.

– Ako je suditi po svjedočenjima kolega, u svakoj školi na širem banjalučkom području je bilo đaka koji su riješili svih 20 zadataka iz matematike. Uostalom, zadaci nisu bili teški, nego odabrani stručno i s mjerom i svaki pravi odlikaš ih je mogao riješiti za pola sata – tvrdi Popržen.

Juče je bio dan za uvide, prigovore i žalbe, mada direktori škola tvrde da nije bilo mnogo žalbi, jer je procedura provedena gotovo bez greške. Istina, u jednoj banjalučkoj školi đaci su imali 70-odstotni uspjeh iz matematike, što izaziva sumnju, pa će sve biti naknadno provjereno.

– Prosječan uspjeh je oko 50 odsto iz srpskog i oko 40 odsto iz matematike, što je solidno i realno. To je otprilike prosječna ocjena, oko 3,2 – objašnjava Popržen, dodajući da će tek konačne statistike pokazati da li je to u skladu sa ocjenama u dnevnicima.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović potvrdio je da će konačni zvanični rezultati testiranja i probne mature javnosti biti dostupni poslije praznika.

Testiranje je provedeno u 166 škola, a probna mala matura u 21 osnovnoj školi, tako da su sve osnovne škole u RS obuhvaćene provjerom.

Matematiku je polagalo oko 9 800 osnovaca, a srpski jezik nešto manje đaka, jer nije organizovano testiranje za bošnjački i hrvatski jezik. U testiranje je bilo uključeno više od 2 500 nastavnika, ali niko nije provjeravao rezultate đaka iz svoje škole.

Testiranje malih maturanata, pa istom metodu, obavljeno je i prošle godine i pokazalo se da je znanje danas, naročito iz matematike, lošije nego što pokazuju njihove ocjene.

PISA rezultate čekaju godinu dana

Mali maturanti u RS testirani su po metodama koje se koriste u Srbiji, a rezulatati nisu uporedivi sa PISA testovima, koji se koriste u zemljama OECD i smatraju se najprestižnijim u svijetu.

– PISA testiranje puno košta, a problem je i politička priča o prenosu nadležnosti u obrazovanju na nivo BiH. Za probno testiranje, obavljeno prije godinu dana, preko Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, još nismo dobili rezultate – kaže Predrag Damjanović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA