Mjesto sa najkomplikovanijom granicom u Evropi

684

Da li ste ikada poželjeli da jednostavno pokupite stvari i preselite se u drugu zemlju? Na granici između Belgije i Holandije ovaj proces je toliko lak, da se svodi na pomjeranje vrata na zidu kuće. Evo zašto.

Naselje Barle sastoji se od mnogobrojnih parcela koje posjeduje ili Belgija (Barle-Hertog) ili Holandija (Barle-Nasau). Međutim, situacija nije baš tako jednostavna.

Naime, posjed ove dvije zemlje nije jasno razdijeljen granicom, već su parcele raspoređene nasumično, što znači da se dešava da se nekoliko belgijskih parcela nalazi u jednoj većoj, holandskoj, a u tim belgijskim parcelama opet – holandske.

Rezultat? Jedna od najsloženijih granica na svijetu.

Barleova bizarna geografija potiče iz srednjeg vijeka, kada se brojnim različitim ugovorima i prodajama dijelila zemlja između lokalnih aristokratskih porodica, tačnije vojvode od Brabanta i Kuće Nasau.

Kada je 1831. godine Belgija proglasila nezavisnost od Holandije, trebalo je srediti i granice. I tu je nastao veliki problem.

Brojne komisije pokušavale su decenijama da dovedu stvar u red, sve dok svakoj parceli nije određena zasebna nacionalnost. Cio proces okončan je 1995. godine.

Posjeta ovom mjestu danas predstavlja krajnje fascinantno iskustvo. Bijeli krstovi, koji se mogu vidjeti na pločnicima, označavaju granicu, a u pojedinim slučajevima granica prolazi kroz kuće, restorane, pa čak i gradsku vijećnicu, što znači da se ovi posjedi nalaze na teritoriji obje zemlje.

Mjesto na kojem se nalaze ulazna vrata neke građevine u pojedinim slučajevima predstavljaju jedini način da se odredi kojoj zemlji ona pripada.

Kada je riječ o lokalnom stanovništvu, ono je jednako fascinantno, širom Barlea se mogu čuti priče o ljudima koji su uspjeli rupe u zakonu da preokrenu u svoju korist.

Jedan od najpoznatijih primjera jeste slučaj banke koja je prala novac putem ulaznih vrata u Holandiji, i sefa na teritoriji Belgije.

Tu je i muškarac koji je smjestio ulazna vrata na Belgijskoj strani, kada od Holandije nije dobio dozvolu za proširenje kuće.

Postoji čak i priča o tome da su pojedini barovi bili smješteni toliko blizu, da bi vlasnici kasno noću jednostavno prenijeli stolove preko granice kako bi ostali duže otvoreni.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA