Mitrović: Tužbom protiv preseljenja DNK uzoraka u Hag!

604

Ako nas, porodice žrtava i naša udruženja, Međunarodna komisija za traženje nestalih izostavi iz razgovora i postupka o preseljenju DNK uzoraka u Hag, spremni smo da tužimo sve odgovorne, poručio je Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Srpske.

– Po tom sporazumu, nemaju pravo da biraju šta će ponijeti sa sobom kao ovlašćenje i nadležnost. U suprotonm, mi svi polazeći od sebe spremni smo da ih tužimo, jer je to zloupotreba našeg potpisa pri davanju krvnih uzoraka. U BiH je osnovan Institut za traženje nestalih lica i oni su odgovorni za traženje i odgovore na naše zahtjeve. S obzirome Insitutu proizvod Savjeta ministara, ICMP, znači, indirektno, a može se reći direktno odgovoran je ICMP i Savjet ministara – rekao je Mitrović, prenosi ATV.

Ni njegov kolega Milan Mandić nije za plan da se uzorci iznose iz države.

– Nikad se nećemo složiti sa tim stvarima. Ko je taj u svijetu ko se može igrati sa mojim identitetom, a to je identitet jednog čovjeka. Krvni uzorak je identitet jednog čovjeka – kaže Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije.

Tražnje nestalih i saradnja sa Tužilaštvom BiH bila je glavna tema sastanka Nikole Perišića, člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH i Gordane Tadić, vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH. Perišić kaže da je posebno insistirao na istraživanju lokacija u Sarajevu na kojima su stradali sarajevski Srbi, kao što su Buća potok, Kazani, Alipašin most.

Tadić je podsjetila i na stratišta Srba na Ozrenu, Vozući, u Visokoj Krajini, Petrovcu, Drvaru, Grahovu i Glamoču na kojima nije završena identifikacija.

– Ono što smo dogovorili da radimo na operativnom nivou kada su u pitanju istražioci Insituta za nestala lica i postupajući tužioci, po navedenim predmetima, ja mislim da će u narednom periodu to dati rezultate kad je u pitanju prije svega rasvjetljavanje pojedinih slučajeva kada su u pitnaju nestala lica srpske nacionalnosti, da će to rezultirati određenom vrstom optužnica protiv aktera, počinilaca tih zločina – rekao je Perišić.

Sastanak u Tužilaštvu BiH zakazan je na zahtjev Milana Mandića, predsjednika Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije. Mandić je od Perišića tražio da Institut za traženje nestalih prioritetno uzme uzorke posmrtnih ostataka 365 Srba koji su dovezeni iz Sarajeva i zakopani na groblju u Visokom sa muslimanskim vjerskim obilježjima, iako nisu identifikovani.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA