“MedMen” – najveća legalna fabrika “trave” u SAD-u!

1301

Najveća legalna fabrika marihuane u SAD-u, firma “MedMen” imaće 25 000 biljaka, a proizvodiće oko pet tona marihuane godišnje!

Adam Birman, direktor “MedMena”, prve američke firme za proizvodnju i prodaju kanabisa koja vrijedi oko milijardu dolara, smatra da Donald Tramp dobro utiče na njegovo poslovanje.

Istina je da se čini da podrška legalizaciji marihuane raste širom SAD-a, nedavno sprovedena anketa ukazuje na činjenicu da je podržava 61 odsto Amerikanaca. Tramp je prošle sedmice obećao da neće stvarati probleme saveznim državama koje su legalizovale marihuanu.

 

Od agencije za odnose sa javnošću do velikog igrača na tržištu

Ako se savezni zakon stvarno promijeni u roku od nekoliko godina, “MedMen” će itekako profitirati. Birman i saosnivač Endrju Modlin osnovali su firmu 2010. godine, nakon što je njihova agencija za odnose sa javnošću dobila ponudu da izradi internet stranicu za jednu malu trgovinu “trave”. Kada su shvatili koliko ta trgovina zarađuje, i sami su odlučili da se upuste u iste vode.

Od toga je prošlo osam godina, a oni sada vode jedanaest trgovina u Kaliforniji, Nevadi i Njujorku, dvanaesta trgovina otvara se na Menhetnu ovog petka.

Za nekoliko mjeseci firma se širi i u Kanadu gdje će takođe uskoro doći do savezne legalizacije marihuane. Kanadsko investiciono društvo “Kaptor Kapital Korp.” prošlog mjeseca je objavilo da je kupilo 2,3 odsto firme za 23 miliona dolara, što znači da ukupna vrijednost “MedMena” iznosi oko milijardu dolara.

Firma “MedMen” već je ogroman igrač na tržištu marihuane, prošle godine prodajom je zaradila skoro devet milijardi dolara.

“MedMen” sada u Nevadi otvara ono što Beirman naziva “najmodernijom fabrikom marihuane na svijetu” (koja će proizvoditi oko 5 000 kilograma marihuane godišnje). Takođe se grade nove fabrike u još dvije savezne države – Kaliforniji i Njujorku.

Trenutni monopol na tržištu

– Firme poput “MedMena” imaju veliku prednost. Trenutno nemaju mnogo konkurencije zato što postojeće velike korporacije ne žele da se bave tom industrijom dok se marihuana napokon ne legalizuje na saveznom nivou – tvrdi Troj Dejton, direktor najveće investicione grupe fokusirane na tržište kanabisa.

Kris Volš, osnivač i glavni urednik časopisa “Mariuana Biznis Dejli”, kaže da oklijevanje velikih korporacija neće dugo potrajati.

– Iako stigma nestaje, još je prisutna, pogotovo u slučaju investicionih društava koja se eventualno pitaju kako bi njihovi ostali klijenti reagovali na to. Riječ je o industriji koja postaje jako profesionalna, zbog čega će stigma u potpunosti nestati za otprilike godinu dana – tvrdi Volš.

Birman je pravi poslovni čovjek koji planira da stvori carstvo, odnosno najveću tvornicu marihuane na svijetu. Dejton vjeruje da u tom poslu ima “mnogo ljudi koji se zalažu za legalizaciju marihuane zato što im je stalo do zdravstvenih pogodnosti, do slobode ili do uklanjanja rasnih nepravdi u ratu protiv droge.”

“MedMen” je trenutno u savršenom položaju. Tramp ne želi da podrži uništenje industrije marihuane, a velike korporacije ne žele da se uključe dok “trava” ne postane legalna u cijeloj zemlji.

Adam Birman trenutno ima monopol, prednost koju je imao i Džozef Kenedi kada je došao kraj prohibiciji u Americi. Činjenica da je Kenedi nakon toga postao predsjednik sigurno je Birmanu prošla kroz glavu – zaključuju dobro upućeni.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA