Matis: Vjerujemo da se dogodio napad hemijskim oružjem

410

Američki ministar odbrane Džejms Matis rekao je danas u Kongresu da vjeruje da se u Siriji dogodio napad hemijskim oružjem, te da SAD žele da inspektori na terenu prikupe dokaze, ističući da taj posao postaje komplikovaniji kako vrijeme prolazi.

– Vjerujem da se dogodio napad hemijskim oružjem – rekao je Matis na saslušanju pred Odborom za oružane snage, upozoravajući da je jedna od njegovih najvećih zabrinutosti u vezi sa američkim napadom “eskalacija situacije van kontrole”.

Matis je optužio Rusiju da je ona kriva što je Sirija zadržala hemijsko oružje, uprkos sporazumu iz 2013. godine kojim se od Sirije traži odbacivanje te vrste oružja, prenosi Rojters.

Matis je, takođe, rekao da Pentagon nema dokaze o upotrebi hlora i sarina u sirijskom gradu Dumi, prenio je “Sputnjik”.

Obraćajući se Kongresu on je rekao da američka vojska nema dokaz da su korišteni hlor ili sarin u navodnom napadu hemijskim oružjem u Dumi, dodajući da su jedini dokaz, koji Pentagon ima da se taj incident dogodio, u stvari društvene mreže i mediji.

– Bio je veliki broj ovakvih napada. Mi tamo nemamo trupe, nismo angažovani na terenu, iako imamo dosta indikatora u medijima i na društvenim mrežama da su korišteni ili sarin ili hlor – rekao je Matis na pitanje o navodnom napadu u Dumi, navodi “Sputnjik”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA