Goran Dakić: Mantijaši? Sjaši!

4944
Goran Dakić
Goran Dakić je banjalučki pisac i novinar Dnevnog avaza. Objavio romane „Dalj“ i „Petodinarke“.

Dok su Dane Malešević i Radmila Kocić vrcali med, episkop banjalučki Jefrem Nemušti i patrijarh ovdašnji Milorad Bučni donijeli su ukaz prema kojem srednjoškolci imaju da slušaju u novoj školskoj godini slovo o Davidu, plač Jeremijin, priče Propovjednikove i besjede prikovanog koji je vaskrsao u treći dan po Pismu i koji se uznio na nebesa i sjedi sa desne strane Oca.

Učenici koji krenu na čas bogoslovije nakon velikog odmora slušaće predavanja o starozavjetnom monoteizmu, patrističkoj ontologiji i svetotajinskom bogoslovlju, a oni grešni koji za boga i slatko pravoslavlje na mare potucaće se oko škole, po klozetima i hodnicima, jer je crkva odbila nepristojnu ponudu nadležnih – s jedne strane katehizis, a sa druge etika i kultura umjetnosti. Ili sve ili ništa! Što je, dabome, tako hrišćanski.

Gdje boči? Prvi problem predstavlja privatizacija časa. Vjera nije u isključivom vlasništvu pravoslavnih, ali će srednjoškolska vjeronauka biti, baš kao što je sada ona koja se predaje u osnovnim školama. Učenje o vjeri je besmisleno koliko i svaka rasprava o njoj, jer je ona onoliko intimna koliko može biti intiman čovjekov odnos sa onostranim. Da li će uvažena mantija na času, koja toliko voli da je učenici zovu ocem, govoriti nešto o vjerovanjima afričkih plemena i indijskih kasti? O učenjima Isusovog pobratima Muhameda da ne govorim.

Ako je crkvi toliko stalo do srednjoškolske vjeronauke, zašto ne osnuje večernju školu ili pravoslavnu gimnaziju? Potom pozove i upiše one kojima su časovi o novozavjetnoj egzegezi dragi koliko i predavanja o euklidskoj geometriji, prvoj palatalizaciji i tamnoj fazi fotosinteze. To bi bila prilika da uvažena SPC pokaže koliko brine o duhovno zakržljalom srpstvu, ali i o budućnosti sopstvenih kadrova, ali jok. Zašto da Jefrem plaća vjeroučitelje ako već to mogu građani? Uostalom, poznato da je crkva ne voli da daje pare. Iako voli da ih uzima.

Isuviše dobro znam mantijaše. Znam šta će govoriti djeci, znam kako će predavati. Vjera ima raznih, ali samo je naša vjera od boga. Isusa ima koliko ti nebo drago hoće, ali samo je pravoslavni Isus jedinorodni, od oca rođeni, svjetlost od svjetlosti, bog istiniti, jednosušni. Samo je pravoslavna crkva sveta, saborna i apostolska, ostale su emisari nečastivog. Naša je Marija svetica, njihova je kurva. Naše su krave debele, njihove su mršave. Time će kamenom zatući najsvetije u klincima – sumnju. Umjesto želje za znanjem usadiće im dogmu. A svaka je dogma, pa makar se ona zvala i bog, put do mržnje i nerazumijevanja.

Goran Dakić

Stavovi izneseni u kolumnama objavljenim na portalu SrpskaCafe.com pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stav redakcije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA