Ljeti koristiti isključivo ljetne gume

482

Često pitanje koje postavlja većina vozača je ono kada koristiti ljetne gume i mogu li se zimske gume koristiti i kroz topliji dio godine. Zakonski su tu stvari potpuno jasne. Zimske gume u BiH su obavezne od 15. novembra do 15. aprila i najjednostavnije se voditi tom obavezom.

Nisu rijetki vozači koji razmišljaju na način da su zimske gume “bolje” od ljetnih.

Istina je ta da su zimske gume “bolje” od ljetnih samo i isključivo u zimskim uslovima u saobraćaju. Razlog zbog kojeg je to tako je vrlo jednostavan. Zimske gume su napravljene od smjese koja ostaje mekana i čuva svojstva pri nižim temperaturama dok se ljetne gume rade od takve smjese koja je postojana pri višim temperaturama.

U ljetnim uslovima neuporedivo bolja svojstva i sigurnost pružaju ljetne gume. Poređenja radi, u ljetnim mjesecima sa zimskim gumama na vašem vozilu, put kočenja mogao bi se drastično produžiti.

Da zaključimo, što se sigurnosti tiče, vožnju u ljetnim mjesecima prilagodite uslovima na cesti, stoga zimske gume u tom periodu nikako nisu preporučljive.

Ako pogledamo ekonomsku optimizaciju, onda logično možemo zaključiti kako zimske gume u ljetnim mjesecima čine veći trošak. Kako smo naveli, zbog svog sastava materijala i prilikom zagrijavanja podloge, one se znatno brže troše, a zbog promjene strukture one zimi više neće reagovati kao kvalitetno skladištene i čuvanje zimske gume.

Gume koje na sebi nose oznaku M+S (Mud + Snow), mogu označavati cjelogodišnju gumu, ali i zimsku gumu. Razlika je u tome što će zimska guma pored te oznake imati označenu pahuljicu snijega. Cjelogodišnje gume ipak mogu poslužiti kao kratkoročno rješenje, ali u zimskim mjesecima, odnosno ispod sedam stepeni Celzijusa one ne reaguju dobro kao zimske, a u ljetnim (iznad sedam stepeni), one reagiraju lošije nego ljetne gume.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA