Kraljica Elizabeta slavi rođendan, feštu prave najveće muzičke zvijezde

645

Britanska kraljica Elizabeta II proslaviće 92. rođendan koncertom u “Royal Albert Hall” u Londonu, gdje će nastupiti brojne muzičke zvijezde.

Na koncertu pod nazivom “Kraljicina rođendanska zabava”, između ostalih, nastupiće Sting, Tom Džons, Krejg Dejvid i Kajli Minog.

U centralnom Londonu povodom toga je za popodne zakazan poseban pozdrav uz vatru iz topova.

Engleska kraljica slavi dva rođendana: datum rođenja 21. april i “zvaničan rođendan” koji obilježava svake druge subote u junu.

Zanimljivosti o britanskoj kraljici

Mnogi je smatraju vladarkom cijelog svijeta, na tronu Britanije je već 65. godina, a njen život svih ovih godina prate brojne zanimljive činjenice, ali i spekulacije.

U zavisnosti od prilike određuje se stajling u kojem će se pojaviti kraljica. Ako ste se nekada pitali zašto vjetar nikada nije uspio da podigne haljinu kraljice, tajna je u tome što se na krajevima njenih kreacija nalaze mali tegovi, koji drže haljinu u striktnom položaju. Upravo iz tog razloga haljina ili suknja nikada nije mogla da se podigne.

Tokom dugačkih putovanja, ili onih kratkih kada napušta Bakingemsku palatu, vjerovali ili ne, ali prema tvrdnjama najbližih saradnika kraljice Elizabete II ona sa sobom nosi privatni toalet papir. Sa njom ide lični doktor, koji kod sebe nosi defibrilator, medicinske instrumente za sitne hiruške zahvate, ali i nekoliko jedinica krvi u slučaju neke nezgode.

Navodno, kraljica nosi i do 30 odjevnih kombinacija na putovanja, za svaku moguću situaciju, pa tako nosi uvijek i jedan potpuno crni komplet. U slučaju da se kraljici ne dopadne obrok u nekoj zemlji (na primjer ne voli bijeli luk i školjke), kraljica nosi i britanske namirnice, ali i flaširanu vodu.

O njenom životu brine veliki ljekarski tim, međutim postoje glasine da je nekoliko puta do sada mijenjala cjelokupnu krv – da je iz organizma kraljice Elizabete II izvađena njena krv, a potom ubačena ista krv, sa istom grupom. Mnogi navode da je upravo u tome tajna dugovječnosti ove vladarke Velike Britanije.

Postoji pravilo koje se već decenijama upražnjava. To je da svake srijede u 6:30 ujutru, kraljica ima sastanak sa britanskim premijerom. Mnogi kažu da su to strogo povjerljivi razgovori u dvoje, te niko nikada nije saznao šta to kraljica priča sa prvim ljudima države. Ako joj je neka zabava dosadna, ona ima šifre kojima se sporazumjeva sa ostalim ljudima iz protokola. Mnogi su ga nazvali takozvani “govor torbom”. Naime, kada je na nekom događaju i spremna je da ode, ona na sto stavi svoju torbu. To je znak pratnji i obezboeđenju da za pet minuta polaze.

I za kraj, svaki stanovnik Engleske mora da posjeduje vozačku dozvolu, ali kraljica Elizabeta II to ne mora. Za nju važi pravilo da je jedina osoba u Velikoj Britaniji koja može da bez tablica i dozvole vozi svoj državni automobil.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA