Kolinda Grabar Kitarović bez najave posjetila Jasenovac

597

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odala je danas poštu žrtvama ustaškog koncentracionog logora Jasenovca.

U Knjigu utisaka je upisala da joj dolazak u Spomen područje logora Jasenovac uvijek priziva osjećaje dubokog žaljenja zbog zločina koji su tu počinjeni i pijeteta prema svim nevinim žrtvama.

– Nijedan politički cilj ni poredak ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime. Republika Hrvatska kao demokratska država, nastala na zasjedama svih pozitivnih vrijednosti istorijske borbe hrvatskoga naroda za slobodu, među kojima je i antifašizam, bezrezervo osuđuje zločine počinjene u ovom logoru te s poštovanjem trajno čuva sjećanje na sve njegove žrtve, u jedinstvenoj opredjeljenosti za poštovanje ljudskih prava svih svojih građana, kao granaciju napretka i mira – napisala je Kitarović u Knjigu utisaka.

Kitarović je u Spomen park Jasenovac došla u pratnji Ivana Zvonimira Čička, izaslanika predsjednice na državnoj komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac koja će biti održana u nedelju, 22. aprila.

I ove, kao i prethodnie dvije godine, komemoracije u Jasenovcu se održavaju odvojeno. Najprije su komemoraciju održali predstavnici Jevrejskih organizacija u Hrvatskoj, zatim će sutra to učiniti predstavnici antifašističkih organizacija i Srpskog nacionalnog vijeća, a u nedjelju će biti održava državna komemoracija.

U logoru Jasenovac, ustaškoj “fabrici smrti”, od 1941. do 1945. godine ubijeno je približno 700 000 Jevreja, Srba i Roma.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA