Katolici danas proslavljaju Uskrs

791

Hrišćanski vjernici koji vrijeme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik.

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista, kako se taj praznik označava u kalendaru pravoslavne crkve, odnosno Uskrs – Vazam u rimokatoličkom kalendaru, nosi epitet praznika nad praznicima, jer predstavlja samu suštinu hrišćanstva i slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Uskrs se ne slavi u isto vrijeme svake godine već u prvu nedjelju nakon prvog proljećnog punog mjeseca.

Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi.

Obilježavanju Uskrsa prethode dani velike sedmice pa se Crkva na Veliki četvrtak sjeća Isusove posljednje večere što je ujedno i spomendan ustanovljenja euharistije i svešteničkog reda.

Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Taj dan se ne služe mise nego obilježava Muka Gospodnja.

Velika subota je dan Hristova otpočinka u grobu i drugi dan vazmenog trodnevlja pa taj dan uveče Crkva počinje vazmeno bdijenje.

Skrušene molitve, procesije, obredne vatre, praznični spremljena jela i kolači i njihov blagoslov u uskrsnoj košari, bojenje uskrsnih jaja, uskrsno čestitanje i darivanje te pjesme u slavu Uskrsa tek su dio pučkih uskrsnih običaja.

Šunka, domaći hljeb, ren…

Za Uskrs se odlazi na jutarnju misu ili se na Veliku subotu odlazi na svečano vazmeno bdjenje. Na sam Uskrs tradicijski se blaguje šunka, domaći hljeb i ren. Svako od ovih jela nosi određenu simboliku.

Hrana se prije blagovanja odnosi u crkvu na uskrsnu misu gdje je sveštenik blagosilja, a potom vjernici odlaze kućama na uskršnji ručak i slavlje. Tradicijska uskršnja jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuvana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, renom i rotkvicama, kuvana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata i dr.

Djeca se za Uskrs igraju tradicijskim igrama poput: tucanja pisanicama, gađanja pisanica kovanicama, traženja sakrivenih pisanica po kući ili u travi izvan kuće i sl.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA