Izvještaj Stejt departmenta o BiH: Korupcija glavni problem

664

U novom izvještaju o stanju ljudskih prava Stejt Departmenta se navodi da se u Bosni i Hercegovini korupcija, kao raširena pojava, ne suzbija, da su ugrožene slobode izražavanja i slobode medija, kao i da su manjine predmet napada.

Stejt department je u svom posljednjem izvještaju naveo kako se u Bosni i Hercegovini krše temeljna ljudska prava. Takođe se navodi i problem korupcije u institucijama vlasti.

Bosanskohercegovačke vlasti, konstatuje se u izvještaju, suzbijanje raširenosti korupcije u institucijama nisu postavile kao važan problem, te da korupcija preovladava u mnogim institucijama i da je bilo malo zahtjeva za procesuiranje koruptivnih službenika.

Mnoge institucije na svim nivoima vlasti nemaju sistem koji je transparentan, što otvara mogućnost za korupciju, stoji u izvještaju.

– Vlasti ne tretiraju korupciju kao ozbiljan problem – stoji u izvještaju State Departmenta.

U izvještaju se navodi kako je BiH demokratska zemlja s dva parlamenta, koja su u nadležnosti dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, kao i Distrikta Brčko, koji predstavlja autonomnu upravnu jedinicu pod suverenitetom BiH.

Posljednji Opšti izbori koji su održani 2014. godine, kako se navodi u izvještaju protekao je u “rivalskoj atmosferi”, u kojoj su kandidati imali mogućnost za slobodnu političku izbornu kampanju.

Takođe, OSCE je istakao da su izbori provedeni efikasno u administracijskom smislu, ali da su neki izborni kandidati manipulisali izbornim komisijama i da je smanjeno povjerenje u izborni proces.

U izvještaju se navodi kako su zabilježeni i slučajevi ograničavanja slobode izražavanja, a tu se ističe zastrašivanje i prijetnje novinarima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA