Inost mladih: Prijedorčani među najboljima (VIDEO)

467

Učenici i profesori prijedorske Elektrotehničke škole osvojili su pregršt nagrada i priznanja na ovogodišnjem Sajmu inovacija “Inost mladih”, održanom u Banjaluci.

Okitili su se srebrnom i bronzanom medaljom, kao i specijalnom nagradom, a profesor te škole, Ilija Matijaš proglašen je za najboljeg mentora u kategoriji srednjih škola.

U njihovim rukama završila je srebrna medalja za inovaciju “Ultrazvučno mjerenje visine”, dok su se bronzom okitili učenici koji su izumili softver koji slaže rubikovu kocku.

– Ultrazvučni mjerač visine urađen je pomoću ultrazvučnog senzora. Senzor je postavljen na visinu od 220 cm i on mjeri udaljenost od 220 cm do onoga ko se mjeri – rekao nam je Ognjen Gavranović, učenik Elektrotehničke škole u Prijedoru.

– Ja sam radio na jednom softveru. To je aplikacija koja slaže Rubikovu kocku. Unese se šema Rubikove kocke i računar ispiše algoritme pomoću kojih se Rubikova kocka složi – ponosno je dodao Bojan Perić, takođe učenik spomenute škole.

Specijalna nagrada otišla je u ruke učenika koji su se predstavili inovacijom “Upravljanje hlađenjem transformacija”. Riječ je o inovaciji koja se primjenjuje u radu trafostanica.

– Pomoću PLC-a upravljamo hlađenjem. Imamo trenutnu temteraturu, maksimalnu temperaturu, hlađenje koje podešavamo i pumpu, koja pumpa vodu koja prolazi do hladnjaka. Ako se ne uspije ohladiti, onda uključujemo ventilator. Ako ni to ne uspije, onda gasimo opterećenje – otkrio nam je Bojan Milošević, jedan od nagrađenih.

U kategoriji automatike, prijedorska Elektotehnička škola proglašena je za najbolju. Profesor Ilija Matijaš po drugi put je izabran za najboljeg mentora.

– Najveće zadovoljstvo mi je kada mi dođu naši učenici, koji rade u inostranstvu i kažu da bi voljeli da su oni imali ovakve kabinete – ponosno nam je rekao Matijaš.

Ovo nije prvi put da se učenici i profesori ove obrazovne ustanove sa nekog takmičenja vrate sa značajnim priznanjima. Škola je opremljena kabinetima sa stručnim mašinama, a oni su itekako potkovani znanje i talentom.

– Sve više učenika se uključuje u izradu tih radova. A, mi smo bili i inicijatori da se uvede novo zanimanje, tehničar informacionih tehnologija – naglasio je Dragoja Mijić, direktor Elektrotehničke škole u Prijedoru.

Učenici i njihovi profesori trenutno rade na sklapanju CNC mašine. Pripremaju se i za učešće na Takmičenju za najbolju inovaciju Srpske, na kojem će se predstaviti sa dva izuma.

Branka Dakić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA