Indija: Novinari će ostajati bez akreditacija zbog lažnih vijesti

458
Foto:Pixabay

Vlada Indije objavila je naredbu kojom se omogućava oduzimanje akreditacija novinarima koji su optuženi za širenje „lažnih vijesti“.

Navodi se da je Ministarstvo informisanja i emitovanja programa saopštilo da će svakom novinaru koji je „stvarao i/ili propagirao lažne vijesti“ akreditacija biti oduzeta do okončanja istrage.

U saopštenju se ne definiše ko novinara može da prijavi, ali će prva kazna biti oduzimanje akreditacije za praćenje vladinih događaja na šest mjeseci.

U slučaju ponavljanja prestupa zabrana se produžava na godinu dana, a ako novinar treći put bude optužen za širenje „lažnih vijesti“, akreditacija mu se oduzima zauvijek.

Navodi se da će istragu voditi grupe koje uključuju novinare, vlasnike medija i ponekad političare.

U Maleziji je usvojen novi zakon protiv lažnih vijesti, za čije kršenje je predviđena kazna do šest godina robije. Kritičari smatraju da će ovaj zakon biti zloupotrebljen protiv opozicije i slobode govora uoči opštih izbora.

Uprkos protivljenju opozicionih poslanika da će novi zakon Maleziju „približiti diktaturi“, usvojen je u parlamentu poslije žustre rasprave sa 123 glasa za i 64 protiv.

Prvi prijedlog je bio da se kršenje zakona kažnjava sa deset godina zatvora i novčanom kaznom do 128 000 dolara, ali je kasnije vlada smanjila predviđenu zatvorsku kaznu na šest godina.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava smatraju da će zakon biti iskorišćen za obuzdavanje diskusije o finansijskom skandalu od više milijardi dolara, u koji je umiješan maležanski premijer Nadžib Razak. Kako se očekuje, Razak će u narednih nekoliko dana raspisati izbore.

Strahuje se i da bi zakon, koji se odnosi na sve medije pa čak i strane van Malezije, mogao da bude upotrebljen protiv kritika u vezi sa manipulacijom glasova ili drugih aspekata izbornog procesa.

Ministarka pravosuđa Malezije Azalina Otma je u februaru izjavila da je ovaj zakon neophodan, jer „lažne vijesti ugrožavaju nacionalnu bezbjednost“.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA