Hoće će li “Disney” upropastiti “Star Wars”?

964

“Disney” odlučio da “izmuze” svaki cent koji može iz ljubitelja “Ratova zvijezda”, pa ćemo tako i ove godine dobiti film iz te franšize. U pitanju je film “Solo: Priča iz Ratova zvijezda”, koji će nam sasvim bespotrebno objašnjavati kako je tačno Han Solo postao krijumčar.

Ali dok su prethodni filmovi bili barem donekle smisleni ili su se logično uklapali u priču, nadolazeći baš i nije u toj kategoriji.

Ne samo da je u igri taj problem, već se pojavilo i par drugih situacija koje su evidentno prikazale da film ima probleme, koji su možda nerješivi. Uz to, dok je za prethodne filmove bio zainteresovan velik broj poklonika franšize, ovaj to baš i nije uspio.

Glavni je glumac Alden Ehrenreich (glumi samog Sola) oko kojeg su se rano počele plesti neke drame. Navodno je Ehrenreichova gluma bila poprilično loša, pa je za potrebe snimanja unajmljen pomoćnik koji bi mu pomagao s tim. Međutim kako je sve moguće, izgledno je i da je cijela priča izmišljena da bi se skrenula pažnja javnosti na ovaj film.

Uz to, pojavila se i situacija s rediteljima, koja je, na žalost, bila prava. Reditelji koji su snimili dobar dio posla, te koji su u početku vodili projekat, Lord i Miller, su napravili katastrofalan posao. To je navelo predsjednicu “Lucasfilma”, Kathleen Kennedy, da ih otpusti. Oscarovac Ron Howard je, nakon toga, počeo režirati po volji predsjednice.

Zato je novi foršpan za film u stvari tačno ono što je Kennedy htjela, pa se moramo zapitati ide li film u dobrom pravcu, ako njegovim stvaranjem diktiraju producenti, a ne reditelj, scenaristi i snimatelji?

Alden Ehrenreich je u filmu mladi Han Solo (ali izgleda starije nego što je Solo izgledao 1977.), a pridružuju mu se Donald Glover, kao mladi Lando Calrissian, te Emilia Clarke i Woody Harrelson.

Iako je postojalo pitanje hoće li film zakasniti jer se popravljaju očigledne mane filma, izgleda se da vjerovatno neće. Ipak su u igri “Disney” i “LucasFilm”, kolosi filmaškog svijeta, koji baš i ne prave greške. Tako da “Solo: Priča iz Ratova zvijezda” po njihovim planovima u kina stiže 25. maja ove godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA