Hiperseksualizam pogađa sve više ljudi

454

Novi termin koji je zamijenio nimfomaniju i “uvukao” se u praksu jeste hipereskualizam. On nema za cilj da imate fantastičan seks, već da imate što više seksa.

Često može da izazove emotivne, ali i psihičke i fizičke povrede.

Čarli Šin, Anđelina Džoli, Britni Spirs i Majkl Daglas su samo neki od svjetskih zvijezda koji pretjeruju sa vođenjem ljubavi i neobičnim ritualima. Na ovom spisku su i Kanje Vest, zatim Tajger Vuds, Bil Marej, Dejvid Duhovni…

Stručnjaci smatraju da je u pitanju zavisnost slična onoj od alkohola ili droge. Ipak, dr Anand Patel, specijalista za seksualne disfunkcije, kaže da je trenutno velika debata da li je ovo stanje bolest ili samo slika određenog ponašanja.

– Studije su pokazale da je između tri i šest procenata seksualno aktivnih žena u ovoj grupi. Muškarci su svakako pogođeniji i češće su hiperseksualni. Ključna razlika između nekoga ko voli seks i ko je zavistan je ta da onaj ko je zavistan dozvoljava da mu seks utiče i na ostale sfere života. Zapostavlja posao, druge obaveze, djecu, prijatelje… Sve je u drugom planu, jedini cilj i smisao svega je imati seks – objašnjava dr Patel.

Hiperseksualizam obuhvata tri komponente: jake fantazije, nagon i čest seks.

Najčešće se javlja kod osoba koje već imaju u porodičnoj istoriji zabilježen neki oblik zavisnosti, a liječenje ovog stanja sprovodi se terapijom i medikamentima u najtežim slučajevima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA