Haradinaj zove SAD, Njemačku i Francusku: Pomozite nam!

654

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj ponovo je danas pozvao SAD da pomogne južnoj pokrajini da, kako kaže, u završnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine dođe i do međusobnog priznavanja, s tim što je ovog puta spisak prošio i na Njemačku i Francusku.

Kako piše portal GazetaExpres, Haradinaj je na okruglom stolu u organizaciji “FOL” pokreta ponovio da je za završnu fazu dijaloga već tražio pomoć SAD.

– Ulazimo u završnu fazu dijaloga koja podrazumijeva međusobno priznavanje. Tražio sam pomoć SAD – rekao je Haradinaj.

Portal piše da je Haradinaj, međutim, primijetio da će to biti teško ostvarivo u koliko se u dijalog ne uključe “donosioci odluka”, kao što su Tramp, Merkelova i Makron.

– Nikada nisam bio u potpunosti uvjeren da ćemo, kada sprovedemo sporazume, da pređemo u završnu fazu, jer konačna faza zavisi od političke volje velikih. Predsjednik Tramp bi trebalo da ima vremena da se pozabavi Kosovom u završnoj fazi, kao i kancelarka Merkel i predsjednik Makron – rekao je Haradinaj.

Ukoliko se velike svjetske sile ne uključe direktno u medijaciju, Haradinaj kaže ne očekuje da će u “završnoj fazi dijaloga doći do međusobnog priznavanja”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA