Haradinaj i Tači aktivirali upravljački tim za statut ZSO

446

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj i predsjednik Hašim Tači, aktivirali su upravljački tim koji će se baviti sastaljvanjem statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, prenosi danas prištinski portal Koha ditore.

Prema saopštenju iz kosovske vlade, “sastavljanje statuta će biti transparentan i sveobuhvatan proces, koji će obavljati tri radna mehanizma: Upravljački tim, Implementaciona komisija i Nacionalna konsultativna grupa, koji će garantovati učešće čitavog političkog spektra, civilnog društva i ostalih relevantnih mehanizama društva“.

Kosovska vlada navodi da će u ovaj proces biti uključeni i međunarodni mehanizmi, i ovo ocenjuje kao važan korak na evroatlantskom putu Kosova, prenosi Koha.

U saopštenju se dodaje da će na kraju procesa konačni nacrt statuta, zajedno sa direktivom, biti poslat Ustavnom sudu kako bi se osigurala potpuna usklađenost sa kosovskim ustavom.

Kosovska vlada navodi da ovim korakom ispunjava i međunarodnu obavezu, „dokazujući svoju posvećenost na evroatlantskom putu“.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA