Hag: Šešelj proglašen krivim, osuđen na 10 godina zatvora

587

Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za krivične tribunale osudilo je lidera SRS Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora.

Međutim, Šešelj neće ići u zatvor, jer je u pritvoru Haškog tribunala tokom suđenja proveo ukupno 11,5 godina.

Žalbeno vijeće je donijelo odluku da je Šešelj kriv za zločine protiv čovječnosti po tačkama jedan, deset i 11. iz optužnice, a koje uključuju progone, protjerivanje i prisilno premještanje vojvođanskih Hrvata u selu Hrtkovci 1992. godine.

Time je preinačena prvostepena odluka kojom je 2016. godine predsjednik SRS oslobođen od svih optužbi Haškog tužilaštva.

Šešelj nije prisustvovao izricanju drugostepene presude, a nešto ranije je izjavio da će je prespavati.

– U to vrijeme svakoga dana spavam, pa će tako biti dok oni budu čitali odluku – poručio je Šešelj.

Šešelj se Tribunalu dobrovoljno predao 26. februara 2003. godine, suđenje je počelo tek 2007. i trajalo je pet godina, a privremenu dozvolu za povratak u Srbiju zbog liječenja dobio je 2014. godine.

Prvostepenom presudom sudsko vijeće Haškog tribunala, na čelu sa sudijom Žan Klod Antonetijem, 31. marta 2016. oslobodilo je Šešelja po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba, kao i protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Na tu presudu žalilo se Haško tužilaštvo, a Šešelj je podnio pisani odgovor na žalbu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA