Festival 84 donio turističkoj privredi Srpske preko pet miliona KM!

416

Olimpijski centar “Jahorina” po prvi put, u posljednjih osam godina, posluje pozitivno i to sa pola miliona KM dobiti. Jedan od faktora koji je uticao na ovaj uspjeh jeste i Festival 84, koji je na olimpijskoj ljepotici održan od 15. do 18. marta.

Publika iz oko 20 zemalja svijeta, među kojima su Velika Britanija, Holandija, Španija, SAD, Rusija, Poljska, Rumunija, Bugarska, Mađarska, Turska i sve zemlje regiona, provodila se uz brojne svjetske i regionalne muzičke zvijezde na pet muzičkih bina širom Olimpijskog centra Jahorina. Prema preliminarnim rezultatima velikog istraživanja posjetilaca koje je tokom festivala sprovela jedna od vodećih regionalnih konsultantskih kuća “TIM Centar”, već prvo izdanje Festivala 84 donijelo je turističkoj privredi Republike Srpske preko pet miliona maraka!

– Ono što je važno je da u prethodnim godinama u tom periodu bude oko 100 gostiju, a sada je bilo dnevno pet do deset hiljada. To je zaista jedan lijep osjećaj da je planina puna. I puno je komentara bilo da je možda samo za vrijeme Olimpijade bilo tako puno gostiju na planini – rekao nam je Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra “Jahorina”.

Rezultati govore sami za sebe.

– Mi smo više nego zadovoljni rezultatima. Dovoljno je reći da je više nego dupliran originalni kapacitet broja gostiju i da su svi utisci koji su gosti ponijeli sa festivala. Čak ni kiša koja je padala tih par dana nije pokvarila provod – izjavio je Dušan Kovačević, osnivač festivala.

Sezona na Jahorini i dalje traje. Dok se bilježi 130. dan skijanja, već počinju pripreme za ljeto. Pored Jahorine, dobri rezultati na početku godine zabilježeni su i na drugim planinama.

– 21 odsto je u prva dva mjeseca veći broj noćenja na planinama nego u prva dva mjeseca prošle godine. Tako da se približavamo tom magičnom broju tri. Da ćemo imati preko tri noćenja po gostu koji dolazi – dodao je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Brojevi ne lažu

Od ukupnog broja gostiju, čak 91odsto posjetilaca je u ovom terminu došlo na Jahorinu isključivo zbog festivala i ovaj procenat je zasad rekordan u odnosu na druge lokacije na kojima EXIT organizuje festivale. Više od 76 odsto posjetilaca festivala iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Makedonije prvi put su posetili olimpijsku planinu, dok više od polovine posjetilaca iz Srbije i 70 odsto posjetilaca iz ostalih zemalja svoju prvu posjetu Jahorini duguje upravo Festivalu 84. Čak 96 odsto posjetilaca izjasnilo se da je lokacija za festival dobra, a ukupno mišljenje o Jahorini kao destinaciji se popravilo ili ostalo jednako dobro kod vrtoglavih 95 odsto procjenata posjetilaca festivala.

Prosječna starost publike Festivala 84 je 25,3 godine, dok visokoobrazovani i studenti čine čak 79 odsto posjetilaca. Istraživanje je rađeno na reprezentativnom uzorku, a anketirani su isključivo posjetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija i drugih institucija koji su bili akreditovani za festival izuzeti iz istraživanja.

Akreditovano je više od 150 novinara koji su izvještavali sa Jahorine, a tokom cijele kampanje zabilježeno je više od 1 000 objava u medijima, dok je promocija stigla u najmanje 20 osnovnih tržišta na kojima EXIT ima svoje promo timove. Samo kroz društvene mreže Exita urađeno je preko 350 objava, emitovano je 210 000 sekundi na radijskim stanicama, te 20 000 sekundi na televizijskim stanicama u regionu.

Ukupan broj prikazivanja banera na svim sajtovima u zbiru prebacuje izrazito visokih 40 miliona impresija, a uz sve ostale statistike, ukupna promocija festivala doprinijela je da ukupna vidljivost Jahorine zabilježi dodatni, kumulativni efekat na planu brendiranja ove turističke destinacije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA