EU kritikuje, a Izetbegović otvara Biznis forum?

434

Dok Evropska unija kritikuje BiH zbog ekonomskog razvoja, u Sarajevu se održava Biznis forum. Mnogi učesnici su stigli iz arapskih zemalja, a ugostio ih je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On kao da nije čitao posljednji izvještaj Evropske komisije, pa je tako po svom nahođenju pohvalio ekonomsko stanje u BiH, javlja ATV.

– Po bitnim ekonomskim parametrima pratimo susjedne zemlje, po porastu izvoza i padu broja nezaposlenih, mi smo prvi u regionu, slično je i sa brojem turističkih posjeta BiH, glavni zamajac, svojevrsni infrastrukturni “bum” tek očekujemo – kazao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

O bh. “bumu”, iz prvog reda, pažljivo je slušao šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark, koji je poručio političarima da nemaju šta da traže u biznisu. Zanimljivo je da se druga dva člana Predsjedništva nisu danas pojavila. Možda zbog jučerašnjih neprimjerenih poruka ruskoj delegaciji sa kojom BiH ima i te tkako dobru ekonomsku saradnju. Izetbegović i njegov stranački kolega, Denis Zvizdić, danas nisu gubili vrijeme. Dogovorena je saradnju sa Islamskom razvojnom bankom Saudijske Arabije.

– Mi radimo u 57 država, na četiri kontinenta i utičemo na živote svakog petog stanovnika svijeta. Naš cilj je da primjenimo razvojne programe prema privatnom sektoru. Sada je na vlastima da poboljšaju i olakšaju rad privatnog sektora – rekao je Bandar Hajdar, direktor Islamske razvojne banke.

Stranci traže od BiH garancije za svoje investicije. Mir i stabilnost jedini su uslov za nova ulaganja.

– Stabilnost regiona i promjena prioriteta onih ljudi koji vode BiH, bez promjene prioriteta ne vidim mogućnost za veliki napredak – rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Politički napredak potreban je i zemljama zapadnog Balkana, poručio je danas i potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

O ekonomskom razvoju i sutra će se govoriti u Sarajevu, ali sve su veće šanse da novih investicija i ne bude, jer se BiH nalazi u izbornoj godini, kada je politička retorika više nego oštra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA