EU: Formiranje ZSO u okvirima kosovskih zakona

606

Zajednica srpskih opština biće formirana u skladu sa kosovskim zakonima, izjavila je danas portparolka Evropske unije Maja Kocijančić.

U Briselu se najavljuje i da će u radu na nacrtu Statuta ZSO Upravljačkom timu, koji je formirala Priština, pomagati i eksperti OEBS-a. Na pitanje da li se na nacrtu Statuta ZSO radi po Briselskom sporazumu, koji predviđa veće ingerencije za kosovske Srbe, ili po odluci Ustavnog suda Kosova, koji te ingerencije spušta na nivo nevladinih organizacija, u Briselu kažu da će ZSO biti formirana “u skladu sa kosovskim pravom”.

Dodaju da nije sve ”crno ili bijelo”, jer je, kako ocjenjuju u Evropskoj komisiji, kosovski Ustavni sud takođe potvrdio i neke stvari iz Briselskog sporazuma, koje se odnose na formiranje ZSO.

– Asocijacija – Zajednica će biti uspostavljena u okvirima zakonodavstva Kosova. Ustavni sud Kosova je ocijenio da je prvobitni dogovor u skladu sa Ustavom. Sud je takođe dodao da će Statut Asocijacije – Zajednice biti baziran u okvirima osnovnih principa o Asocijaciji srpskih opština, dogovorenih 25. avgusta 2015. godine. Odluka Ustavnog suda dodaje da će njegove primjedbe i zaključci poslužiti kao osnova za dalju razradu pravnog čina i Statuta – poručila je Kocijančić.

Dipolmatski izvori u Briselu kažu da će se razgovori o izradi nacrta ZSO voditi na više nivoa, od kojih će osnovni biti na Kosovu, uz učešće Upravljačkog tima i eksperata OEBS-a.

– Drugi nivo sastanka je već najavljen, a to je onaj koji će se odvijati u Briselu uz učešće delegacija Beograda i Prištine, Upravljačkog tima i tehničkih eksperata. Na njemu će se razgovarati o otvorenim pitanjima u izradi nacrta statuta – navode izvori u Briselu.

Na pitanje šta će biti ako za predviđena četiri mjeseca, koja ističu 5. avgusta, ne dođe do usvajanja nacrta ZSO, u EU kažu da ”ne razmišljaju u tom pravcu, jer to je dogovoreni krajnji rok”.

Kada su krajnji rokovi u pitanju, izvori bliski kancelariji šefice EU diplomatije Federike Mogerini i dalje napominju da očekuju da za godinu i po dana, dakle do kraja mandata Federike Mogerini, dođe do finalizacije pravnoobavezujućeg dogovora o sveobuhvatnoj normalizaciji između Beograda i Prištine.

U EU kažu da trenutno nemaju namjeru da mijenjaju svoj pristup posrednika u pregovorima i ponavljaju da je na Briselu da ”olakša razgovore”, a na Beogradu i Prištini da dogovore načine nastavka rada i mirnog rješavanja otvorenih pitanja.

– Mandat je jasan i jasna je obaveza jedne i druge strane. EU ih gura od samog početka. Ona ne može da preuzme vlast u Beogradu i Prištini i da umjesto njih rješavamo stvari – navodi se u evropskim diplomatskim krugovima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA