Elektroprivreda traži advokate za arbitražu od 100 miliona maraka

510

„Elektroprivreda Republike Srpske“ pokušaće iz trećeg puta da angažuje advokate za zastupanje u 100 miliona KM teškom arbitražnom postupku koji je slovenačka firma „Viadukt“ pokrenula protiv BiH.

Prva dva pokušaja ERS da izabere avdokata za ovaj spor propala su nakon žalbi Advokatske firme „Sajić“ koja je tvrdila da ERS favorizuje jednog ponuđača.

U najnovijem tenderu, objavljenom ove sedmice, ERS je promijenila ključne uslove zbog kojih su prva dva postupka poništena, a oni se, prije svega, odnose na polisu osiguranja i broj advokata koji ponuđačii moraju imati da bi mogli konkurisati za ovaj posao.

Tako, umjesto kopije polise osiguranja od profesionalne i ugovorne odgovornosti u iznosu od najmanje 10 miliona evra koju je ranijim tenderima tražila, ERS sada traži polisu od pet miliona evra.

Umjesto pet advokata koji znaju jedan od jezika u službenoj upotrebi u BiH i engleski jezik i da imaju iskustvo u zastupanju pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova, ERS od ponuđača sada traži da imaju najmanje dva advokata koji ispunjavaju te uslove.

Procijenjena vrijednost ugovora koji će biti potpisan sa izabranom advokatskom kancelarijom na maksimalan period od četiri godine iznosi dva miliona KM bez PDV-a.

Ponuđači imaju rok od mjesec dana za dostavljanje ponuda, odnosno do 3. maja.

Sajić: ERS ublažila kriterijume

Vlasnik Advokatske firme „Sajić“ Aleksandar Sajić, po čijoj žalbi su oba tendera poništena, rekao je portalu CAPITAL da je najnovijim tenderom ERS ublažila dosadašnje kriterijeme, ali da i dalje ima nekih spornih detalja.

– Uslovi ovaj put jesu manje strogi, iako i sada postoji kombinacija kriterijuma koji su malo nepovoljni. U svakom slučaju, nadam se da će se sada stvoriti veća konkurencija, jer je činjenica da uslovi jesu blaži nego dosad – kazao je Sajić.

„Elektroprivreda RS“ više od godinu dana bezuspješno pokušava da sprovede tender za angažovanje advokata koji će zastupati BiH u sporu sa slovenačkim „Viaduktom“ zbog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju dvije hidroelektrane na Vrbasu.

Na prvom tenderu pobijedila je grupa ponuđača „Moračević, Vojnović i partneri” i Schoenherr Rechtsanvvalte GmbH Beč, ali je on poništen nakon žalbe grupe ponuđača iz Banjaluke, Ljubljane i Zagreba.

Nakon toga, ERS je raspisala novi tender, ali je on ponovo poništen po žalbi Advokatske firme „Sajić“, aiko su u ERS, u odgvoru na žalbu, tvrdili da su postupili u potpunosti sa zakonom i odbacili navode iz žalbe kao neosnovane.

Do pokretanja arbitražnog spora protiv BiH došlo je nakon što je „HES Vrbas“ u oktobru 2015. godine uputio Vladi RS odštetni zahtjev od 46 miliona KM zbog raskida ugovora, a kako se nisu dogovorili, većinski vlasnik HES-a, slovenački „Viadukt“, je pokrenuo zahtjev za arbitražu sa BiH u Vašingtonu.

Ugovor o dodjeli koncesije vrijedan 165 miliona evra Vlada RS je sa „HES Vrbas“ potpisala 2004. godine, a njime je bila planirana izgradnja HE „Krupa“ i HE „Banjaluka-Niska“.

S obzirom na to da tokom protekle decenije nije došlo do realizacije ugovora on je raskinut u septembru 2015. godine.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA