Džihadistima iz Srbije 67 godina zatvora

349

Specijalni sud u Beogradu osudio je sedmoricu optuženih za niz krivičnih djela terorizma na ukupno 67 godina zatvora.

Oni su optuženi za saradnju sa Islamskom državom Iraka i Levanta (Šama), kao i regrutaciju državljana Srbije na ratišta.

Trojica su osuđena u odsustvu, jer su i dalje u bjekstvu, a za njima je raspisana međunarodna potjernica.

Sud je Abida Podbićanina, Seada Plojovića i Tefika Mujovića osudio na po 11 godina zatvora, a na 10 Gorana Pavlovića.

Na kazne od po devet i po godina osuđeni su Izudin Crnovršaninu i Rejhan Plojović, dok je Ferat Kasumović osuđen na sedam i po godina.

Plojoviću, Crnovržaninu, Kasumoviću i Mujoviću je produžen pritvor, dok su Podbićanin, Pavlović i drugi Plojović.

Ovo je prvostepena presuda na koju osuđeni, njihovi branioci kao i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.

Mujović je u aprilu 2016. godine iz Turske deportovan Srbiji, po čijoj je potjernici bio uhapšen.

Tužilaštvo je za Podbićanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Gorana Pavlovića, Rejhana Plojovića i Izudina Crnovršanina predložilo kazne ne manje od 12 godina zatvora, dok je za Kasumovića tražilo kaznu ne manju od osam godina zatvora.

Svi oni optuženi su za teroristicko udruživanje, vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih djela, finansiranje terorizma, kao i za javno podsticanje na izvršenje terorističkih djela.

Pavlović i Plojović optuženi su da su posredstvom Abida Podbićanina i Tefika Mujovića početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su UN proglasile za terorističke – “Islamska država Iraka i Levanta” i “Front Al-Nusra”, koje u dužem periodu izvode terorističke akcije i druge vidove oružane borbe na teritoriji više država s ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države – kalifata.

Optuženima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regionu i Zapadnoj Evropi kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije, koje su vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, najprije u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Prema navodima tužilašva, najmanje 24 osobe su tako otišle na sirijsko ratište, a među njima i sedmorica okrivljenih.

Tužilaštvo navodi da je Podbićanin čak komandovao terorističkom jedinicom u kojoj su bile osobe sa Balkana.

Za njega je u nekoliko navrata na internet sajtovima islamista obijavljivano da je poginuo u Siriji, ali sud o tome nije zvanično obaviješten.

Optuženi su i da su prikupljali novac za terorizam, zluopotrebljavajući i priloge vjernika.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA