Dodik: Saradnja Srpske i Rusije u svim segmentima (FOTO)

609

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se saradnja Srpske i Rusije ostvaruje na visokom nivou u svim segmentima – političkom, ekonomskom, humanitarnom, kulturnom, zdravstvenom i svakom drugom.

– Želja nam je da ti odnosi budu sadržajniji i bolji i visoko cijenimo Rusku Federaciju, njeno angažovanje kroz Savjet za implementaciju mira u BiH i njen uvijek principijelni stav u vezi sa Dejtonskim mirovnim sporazumom kao međunarodnim ugovorom koji treba poštovati i ne mijenjati – istakao je Dodik tokom obraćanja na svečanoj sjednici Narodne skupštine povodom zvanične posjete delegacije ruskog Savjeta Federacije, koju predvodi predsjednik Savjeta Valentina Matvijenko.

Dodik je naglasio da je Srpskoj uvijek pomogao stav Rusije da se mora istrajati na poštivanju Dejtonskog sporazuma, njegovog slova, a ne duha.

– To nam je dalo snagu i mogućnost da se borimo za naša prava. Iskren prijatelj, kakva je Ruska Federacija, i njen predsjednik Vladimir Putin dugo vremena iza nas su nam omogućili da jasno definišemo naše stavove, vratimo samopouzdanje, da se borimo za naše izvorno pravo – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da činjenica da Rusija poštuje sve države svijeta, bez obzira na njihove finansijske, teritorijalne ili neke druge kriterijume, govori o tome da je Rusija prema svima blagonaklona u očuvanju svjetskog mira i poretka.

On je u ime Srpske zahvalio Rusiji za principijelno ponašanje u okviru Savjeta bezbjednosti UN kada su na dnevnom redu bile tačke u vezi sa implementacijom mirovnog sporazuma u BiH.

– Tada smo mogli da računamo na objektivno i nepristrasno tumačenje događaja, nauštrb onih koji su u pravilu bili negativni prema nama, napisani u sarajevskim medijima i samo transportovani na sjednici Savjeta bezbjednosti – istakao je Dodik.

On je posebnu zahvalnost Rusiji i njenom predsjedniku Putinu, kao i njegovim saradnicima, iskazao zbog ulaganja veta na britansku rezoluciju o Srebrenici koja je trebalo da srpski narod proglasi genocidnim.

Dodik je rekao da se srpski narod, bez ruskog veta, ne bi mogao odbraniti od pokušaja britanaca da ga na kraju prošlog vijeka stave na tamnu stranu istorije.

– Rusi najbolje znaju ko su Srbi, da pripadamo pravoslavnom, slovenskom svijetu, da smo u istoriji uvijek bili na strani pobjednika i nikada na strani zla i nije im bilo teško da tada potegnu tako važnu mjeru kakva je veto u Savjetu bezbjednosti UN – rekao je Dodik.

On je naveo da je Srpska zahvalna za mnoge mjere podrške u oblasti privrede, gdje se saradnja ne odslikava samo kroz poznate aranžmane poput rafinerija ulja i nafte u Modriči i Brodu, već i kroz postignute dogovore da se gradi pogon u Zvorniku u vezi sa gasom, kao i da se rekonstruišu dotrajale termoelektrane, u vezi sa čim će krajem maja biti potpisani ugovori na forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije.

Dodik je podsjetio da je juče u ovom ruskom gradu potpisan ugovor o saradnji između medicinskih fakulteta iz Rusije i Srpske, te izrazio želju da se saradnja ostvari i u oblasti nabavke lijekova, s obzirom da su ruski lijekovi u prosjeku 25 odsto jeftiniji, a izrađeni su po evropskim standardima.

Predsjednik Srpske je napomenuo da je prijateljstvo srpskog i ruskog naroda iskazano kroz mnoge tragedije i tužne događaje iz zajedničke istorije, a koja je ovjekovječena u velikim pobjedama iz dva svjetska rata, gdje su ovi narodi bili najveći stradalnici.

– Bez Ruske Federacije i njene pomoći i pažnje, Republika Srpska bi imala daleko više problema. Zahvalan sam na svemu što je učinjeno i na planu odobravanja stipendija za studente iz Srpske i BiH koji studiraju na fakultetima Rusije, za opredjeljenje da razgovaramo o angažovanju Remontnog zavoda “Orao” koji bi trebao da bude servisni centar za ruske helikoptere na ovom prostoru i regionu – naveo je Dodik.

On je dodao da je zahvalan za sve inicijative koje dolaze iz Rusije, kao i Sankt Peterburgu, koji je partner Srpskoj u mnogim pitanjima i poslovima.

– Gospođo Matvijenko, želimo Vam ugodan boravak u Republici Srpskoj. Vaš dolazak je za nas velika čast, Vaše prisustvo nam je donijelo važne poruke Vašeg predsjednika i države. U želji da naša saradnja bude još izraženija i jača želim da još jednom pozdravim Vas i vašu delegaciju i uvaženu vašu zemlju. Živjela Rusija, živjela Republika Srpska i živjelo naše prijateljstvo – poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske danas je Matvijenkovu odlikovao Ordenom Republike Srpske na ogrlici za naročite zasluge u razvijanju i uvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srpske i Rusije, kao i za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

Matvijenko: Ogromna zasluga Dodika u razvijanju odnosa Srpske i Rusije

 

Predsjednik Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko rekla je danas u Banjaluci da ogromnu zaslugu u razvijanju međusobnih odnosa Republike Srpske i Rusije ima predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Matvijenkova je rekla da je Dodik u Rusiji čest gost, da uživa veliku popularnost i ima kontakte sa predsjednikom Rusije Vlaimirom Putinom, premijerom Dmitrijem Medvedevom i drugim važnim političarima i biznismenima, što je rezultiralo brojnim realizovanim projektima u naftnom i elektroenergetskom sektoru.

Ona je rekla da su političke veze i drugi odnosi Srpske i Rusije prijateljski i čvrsti, te da se zajednički projekti razvijaju naporima obje strane.

– Ti projekti su vrlo intenzivni i dinamični – rekla je Matvijenkova u obraćanju na svečanoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja se održava povodom zvanične posjete delegacije Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta Republici Srpskoj, koju je predvodila.

Matvijenkova je navela da velike ruske kompanije, poput “Zarubežnjefta” i “Gasproma” ozbiljno rade na razvoju privrede u Srpskoj.

– Rukovodstvo Srpske stvara povoljnu poslovnu klimu u duhu naših prijateljskih odnosa – istakla je Matvijenkova.

Ona je rekla da je važno što je u Banjaluci otvoren ruski kulturni centar Fondacije “Ruski svijet” u kojem se ljudi u BiH i Srpskoj mogu upoznati o ruskom jeziku i kulturi.

Matvijenkova je navela da se svake godine povećava broj stipendija za studente iz Srpske i BiH koji stažiraju na visokoškolskim ustanovama u Rusiji, te da će to biti nastavljeno.

Ona je najavila da će podizanje rusko-srpskog pravoslavnog hrama u Banjaluci učvrstiti međusobne prijateljske veze.

Matvijenkova je podsjetila na duhovno jedinstvo Srba i Rusa u pravoslavlju, zajedničku borbu protiv fašizma i kulturu sjećanja, navodeći da su Srbi i Rusi državotvorni i konstitutivni narodi.

– Bitka na Kosovu 1389. godine ostavila je duboki tužni trag u srpskoj istoriji, ali bez obzira na pritisak Osmanskog carstva Srbi su sačuvali svoju vjeru i želju da žive u slobodi i u svojoj državi – naglasila je Matvijenkova.

Ona je podsjetila na srpsku poslovicu – “Bog je na nebu, Rusija na zemlji”, te dodala da su Rusi pomogli Srbima da dobiju nezavisnost i preporode državnost.

– Srbi se toga sjećaju i mi to cijenimo – rekla je Matvijenkova.

Ona je rekla da Rusija vodi nezavisnu spoljnu politiku, te da je zapad izabrao pogrešan put odustajajući od načela međunarodnog prava, poštovanja ranopravnosti i suverenosti zemalja.

Matvijenkova je naglasila da Rusija u Siriji radi na tome da se spriječi širenje terorističke prijetnje na tim prostorima.

Ona je navela da je rast moći Moksve na međunarodnom planu doveo do informacionog rata protiv Rusije o čemu svjedoči i navodni atentat na bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja, koji je, kako je naglasila, izmišljen.

Matvijenkova je rekla da svaka zemlja ima pravo da sarađuje s kim hoće i da joj ne treba postavljati ultimatume poput onoga – ili EU ili Rusija.

– U svijetu i Evropi je potreban miran dijalog i kompromis, a svim narodima BiH i bratskoj Srpskoj želimo mir, slogu, sreću i prosperitet – poručila je Matvijenkova.

Ona je zahvalila na Ordenu Republike Srpske na ogrilici kojim je odlikovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, istakavši da joj to predstavlja veliku čast i da će učiniti sve što zavisi od nje da se odnosi između Srpske i Rusije razvijaju još uspješnije.

– Ovo odlikovanje ću odraditi – poručila je Matvijenkova.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da posjeta visoke ruske delegacije potvrđuje čvrstu povezanost srpskog i ruskog naroda, kao i dobre odnose i saradnju između Srpske i Rusije.

On je zahvalio Matvijenkovoj na posjeti i lijepim riječima, kao i Ruskoj Federaciji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu na podršci Republici Srpskoj.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA