Đorđević opleo po Pešiću poslije otkaza u Bajernu

663

Neočekivani otkaz Aleksandru Đorđeviću na klupi minhenskog Bajerna nije donio momentalnu zvaničnu reakciju trofejnog košarkaškog asa i čovjeka koji je vratio stari sjaj reprezentativnoj košarci u Srbiji, ali se poslije šest dana i aktuelni evropski, svjetski i olimpijski srebrni stručnjak oglasio javnosti putem opširnog saopštenja.

U kojem je, sa primjetnom dozom razočaranja, otvoreno napao Bajernovog generalnog menadžera Marka Pešića, iako mu ime nije pomenuo. Jasno se vidi da su odnosi daleko od idealnih.

Saopštenje srpskog stratega Aleksandra Đorđevića prenosimo u cjelosti:

– Dragi prijatelji košarke,

Pošto nisam imao priliku da vam se obratim ranije, povodom posljednje odluke mog posljednjeg kluba Bajerna, želim sada da podjelim s vama neka moja razmišljanja i stavove.

Prije svega, htio bih da zahvalim mom trenerskom, medicinskom i čitavom stafu, ali najviše svim igračima, za najveći mogući profesionalizam, posvećenosti i emocije koje smo međusobno i nesebično djelili svakoga dana. SVE VAS cijenim.

Zatim, hvala svim protivnicima, kolegama i medijima na podršci i sjajnim riječima – utoliko značajnijoj kada dolaze od rivala!

Na kraju, zahvalnost BBL-u i Nemačkoj koja me je primila objeručke i učinila da se osećam kao kod kuće, obogativši me i profesionalno i lično!

Posebna zahvalnost navijačima Bajerna za bezuslovnu podršku i ljubav putem naše posredne i direktne komunikacije kroz košarkaške utakmice i rezultate. Nadam se da ste uživali u borbama i pobjedama našeg tima jednako kao i ja, pošto je ovo istorijska sezona.

Nažalost, prošle srijede mi je oduzeta šansa da krunišemo ovu sjajnu sezonu i učinimo je još uspješnijom osvajanjem Bundeslige. Generalni menadžer kluba mi je saopštio da sam suspendovan sa mjesta šefa stručnog štaba, a kao razlog naveo nedostatak komunikacije s njim, na šta sam mu uzvratio jednostavno: osvajač Kupa Nemačke, polufinalista Evrokupa, prvi na tabeli Bundeslige sa 23 pobjede i dva poraza!!!

Najveći razlog zašto smo ove sezone imali uspjeh je zapravo to što menadžment nije bio uključen u svakodnevnu rutinu tima. Tim je konačno imao spokojstvo, mirnoću i jako zajedništvo, bez čega je nemoguće osvajati trofeje.

Tako snažna kohezija između tima i stručnog stafa vodila je do najvećih klupskih rezultata, uprkos neshvatljivoj ljubomori djela menadžmenta koji nije mogao da se pomiri sa osjećajem da se nalazi u sjenci.

Najžalije mi je to što nam je besramno oduzeto – zajedno sa SVIM članovima kluba, a posebno igračima – zasluženo pravo da proslavimo sa svojim navijačima u Audi Domu, trofej koji nikada nije osvojen u modernoj istoriji kluba – Kup Njemačke!

Moje lično mišljenje je da najveća nagrada koju jedan sportista može da dobije nisu bonusi i nagrade već iskreni aplauz i priznanje navijača s kojima SVI ZAJEDNO slavimo uspjehe. Iz neobjašnjivih razloga taj poseban osjećaj zajedništva nam je uskraćen.

S druge strane, od početka sezone nije se osećala snažna podrška timu, uz neprestano ispoljavanje lične distance i negativnost koja se neprofesionalno ispoljavala prema ličnostima van kluba.

To je nepravedno eskaliralo otkazom treneru i djelu trenerskog stafa umjesto da se pomogne timu potpisivanjem jednog ili dvojice igrača, što je već bio dogovor prije finala nacionalnog kupa, da bismo nadoknadili teške povrede i umor nekih igrača iz prve petorke.

Bajern Minhen bi trebalo da bude iznad ovakvih manira, gdje se dopušta lični napad i direktno poništavanje napornog rada mnogih ljudi, a ne samo trenera.

Pored toga što je ovo uvreda za zdrav razum, ovaj žestok napad nije usmjeren samo na mene lično, već i na profesuju košarkaškog trenera.

Kao što je neko izjavio, jedini protivnik koji ne može da se pobjedi je onaj koji sjedi u tvom dvorištu, djelujući protiv zajedničkog cilja, upotrebom argumenta sile, umjesto snagom argumenata!

Uprkos svemu tome, htio bih lično da zahvalim predsjedniku Bajerna gospodinu Uliju Henesu koji je nekoliko dana prije moje suspenzije s mjesta trenera, javno izrazio zadovoljstvo zbog “najbolje sezone u istoriji KK Bajern” (citiram), krunisane trofejom Kupa Njemačke.

Utoliko sam ponosniji kada znam da takve riječi dolaze od samog predsjednika, nekadašnjeg velikog šampiona. Kao neko ko je duže od 35 godina u vrhunskoj košarci, u kojoj sam osvajao sve trofeje sa klubovima i reprezentacijom, izuzetno cijenim riječi gospodina Henesa.

Znajući to i znajući da je najveći i najvažniji posao trenera da ostavi tim / klub boljim nego što ga je zatekao ranije, smatram da sam sasvim ispunio tu misiju.

Ovogodišnji rezultati, pobjednik Kupa Nemačke (prvi trofej poslije 50 godina), polufinalista Evrokupa (najbolji rezultat ikada) i 1. mjesto u Bundesligi u kojoj klub dominira od početka, govore sami za sebe.

Srećan Uskrs svim navijačima Bajerna i košarke!

Trener Saša Đorđević – stoji u saopštenju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA