Čubrilović: Stradanje se ne smije ponoviti

451

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas u Mlaki kod Jasenovca da se više ne smije ponoviti stradanje kao što je bilo na ovom mjestu i u sistemu ustaškog logora Jasenovac.

– Nikada, nikome i nigdje ne smije se ponoviti ovakvo stradanje. Obilježavanjima kao što su ova šalju se poruke mira i želje da se zlo više nikada ne ponovi, odnosno vrijeme kada je smrt bila privilegija – rekao je Čubrilović novinarima u Mlaki.

On je istakao da u kulturi sjećanja na nevine žrtve raduje činjenica da je u Mlaki obnovljena crkva koja je simbol onoga što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima.

– Ovo je bilo mjesto gdje su djecu odvajali od majki. Hiljade žena i djece bili su u ustaškim logorima na ovom području – podsjetio je Čubrilović.

Komentarišući zabranu ulaska u Hrvatsku ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu, Čubrilović je rekao da za verbalni delikt niko ne odgovara.

– Međutim, bilo bi bolje da se drugačije gledamo, kao komšije, jer gruba riječ ne vodi nigdje, a pogotovo poruka i nadam se da ih više neće biti – rekao je Čubrilović.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević ukazao je na važnost obilježavanja stradanje Srba.

– Veoma je bitno što je obnovljena crkva u Mlaki, koja će biti značajna za naš narod koji ovdje živi – rekao je Dragičević.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić naglasio je da žrtve ne smiju biti zaboravljene i da je važno obilježavati njihovo stradanje.

– Mlaka je jedno od jasenovačkih stratišta u kome su stradala djeca i žene. Bitno se podsjetiti da je ovdje spašen i veliki broj žena i djece koji su dovedeni sa Kozare – istakao je Ristić.

Petar Oroz iz Mlake rekao je da je za srpski narod na ovom području važno što je obnovljena crkva koja je bila svjedok svih proteklih vremena i stradanja Srba.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas će u Mlaki osveštati obnovljeni Hramu Svetog proroka Ilije.

Molitvenom sjećanju povodom 73 godine od proboja jasenovačkih logoraša i osveštanju hrama, prisustvuju i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, ambasador Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić, predstavnici Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj, te brojni vjernici.

Obnovu crkve Svetog proroka Ilije u Mlaki inicirao je Sekretarijat Vlade Republike Srpske za vjere.

Selo Mlaka bilo je u Drugom svjetskom ratu sabirni centar logora Jasenovac za žene i djecu sa Kozare. Dnevno je od gladi, vrućine i zaraznih bolesti umiralo više od tridesetoro djece. Na ovom mjestu nalazi se nekoliko velikih stratišta. U ovom selu, udaljenom 12 kilometara od Jasenovca, prije Drugog svjetskog rata živjelo je oko 1 500 stanovnika. Kompletno stanovništvo, među kojima i 250 djece, u proljeće 1942. godine odvedeno je u logore.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA