Činjenice koje niste znali o favelama

693

Favela je opštepoznati naziv za divlje naselje u Brazilu. Prva takva naselja su nazivana afričkim četvrtima. To je bilo mjesto gdje su živjeli bivši robovi bez mogućnosti za radom i bez vlastitog zemljišta. Tokom godina, mnogo slobodnih crnih robova se uselilo u takve četvrti.

Brazilske favele ime su dobile prema istoimenom trnovitoj i izdržljivoj biljci iz porodice Cnidoscolus quercifolius. Ova biljka raste u brdima gdje su se vojnici tražili utočište tijekom brazilskog građanskog rata.

Prva favela, Providencia, nastala je krajem 19. vijeka u Rio de Janeiru, a izgradili su je vojnici koji su postali beskućnici nakon rata Canudosa.

Tipična favela je sirotinjska četvrt smještena na rubu grada i urbanih središta. Prepuna je ilegalno izgrađenih kuća na malom području s manjkom struje i lošom vodovodnim instalacijama. Ipak, stvari se kreću nabolje. Novije kuće u pojedinim favelama imaju čak telefone i internetsku vezu.

Prosječna životna starost u favelama je 48 godina, što je 20 godina manje od državnog prosjeka. Za ovu činjenicu optužuju se neregulisani higijenski uslovi, manjak sanitarnih čvorova, zagađenost okoliša, ali i velika stopa kriminaliteta.

Preprodaja droge je jedan od najvećih problema, a u ovom kriminalnom poslu uglavnom su zaposleni dječaci tinejdžerskog uzrasta. Pucnjava na ulicama česta je pojava, ne samo među bandama u faveli, već i između kriminalaca i policije.

Otprilike šest odsto od ukupne brazilske populacije žive u favelama. Samo u Rio de Janieru postoji hiljadu favela, a u Sao Paulu oko 1600.

Rochina je ime najveće favele koje se nalazi na jugu Rio de Janeira, a dom je za otprilike 70 000 stanovnika odnosno faveladosa. Takođe, popularna je turistička destinacija kroz koju agencije vode zainteresirane turiste kako bi im pokazali pravo lice ove južnoameričke države.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA