Cijene nafte dostigle nivo od kraja 2014.

698

Na svjetskom tržištu cijene nafte su prošle sedmice ponovo porasle, a kreću se oko najvišeg nivoa od kraja 2014. godine. 

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice porasla dva posto, na 74,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 68,40 dolara.

Rast cijena na najviši nivo od novembra 2014. godine najviše je posljedica poruka da Saudijska Arabija želi rast cijena prema 80 pa i 100 dolara za barel, što je protumačeno kao znak da Rijad ne želi mijenjati sporazum OPEC-a o smanjenoj proizvodnji, uprkos približavanju zacrtanim ciljevima.

Od januara 2017. OPEC i grupa nezavisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 miliona barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i time podržali cijene, a već neko vrijeme šalju se poruke da bi se taj dogovor trebao produžiti i na iduću godinu.

– Saudijcima i njihovim partnerima u OPEC-u trebaju više cijene kako bi poboljšali fiskalne pozicije, a saudijsko je kraljevstvo pokrenulo i znatan, ali skup program reformi. Stoga bi mogli nastaviti smanjivati proizvodnju – rekao je Greg Mekena iz brokerske kuće AxiTrader.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA