Četiri načina da iznajmite bicikl u Banjaluci (VIDEO)

1953

Banjaluka se nedavno pridružila ogromnoj porodici koju čini 150 gradova širom svijeta, a koje zajedno povezuje sistem, automatskog iznajmljivanja bicikala.

U Banjaluci je to nazvano BL Bike i odmah je privuklo pažnju naših sugrađana ali i postavilo mnoga pitanja. Upravo zato ekipa Elta televizije se raspitala kako ovo sve funkcioniše.

Kako bismo više saznali o načinu korištenja usluge i mogućim problemima, pitanja smo uputili ka gradskoj upravi i odgovore dobili iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve. Za početak je potrebno obaviti registraciju korisnika, što omogućava izjamljivanje jednog od 30 javnih bicikala. To se može uraditi na četiri načina.

– Prvi način je na internetu, drugi način je preuzimanje aplikacije za mobilne telefone, treći način je direktno na terminalu za iznajmljivanje i četvrti način je u prostorijama Odjeljenja za saobraćaj i puteve gdje administrator uzima određene podatke od korisnika i vrši registraciju – rekao je šef Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slavko Davidović.

Dostupna su tri paketa. Ukoliko imate godišnju članarinu koja iznosi 20, odnosno mjesečnu od pet maraka, prvih pola sata vožnje su besplatni. Nakon toga se dvije marke. Naplaćivanje se vrši putem Viza ili Master kartice, čiji je broj potrebno navesti tokom registracije. Postoji i druga opcija.

– Ukoliko korisnik ne želi da se plaćanje vezuje za njegovu karticu, on koristi četvrti način plaćanja. Dolazi kod nas u prostorije gradske uprave, vrši se registracija koirsnik daje u ruke administratoru novac, koji zatim pravi jedan virtuelni nalog u sistemu i onda se sa tog naloga vrši povlačenje sredstava – dodao je Davidović.

Opcija je mnogo, a na korisnicima je da pronađu onu koja najbolje funkcioniše za njih.

Ekipa Elta televizije odlučila se za aplikaciju. Ono što je sljedeći korak nakon registracije jeste da pogledate bicikl, koji želite da iznajmite i na njemu vidite kod. Pomoću tog koda možete otključati željeni bicikl.

Tokom vožnje, vratili smo se par put do terminala gdje smo o ovom projektu pričali sa zainteresovanim Banjalučanima ali i turistima. Ideja o iznajmljivanju bicikala im odlično zvuči, mada priznaju da im čitav sistem i ne izgleda baš jednostavno.

Za studenta Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, Tatjanu Kovačević, BL Bike nije nikakav bauk. Bicikl kaže koristi za vožnju po centru grada a sistem koristi bez problema.

– Nije bilo komplikovano. Potrebno je samo uplatiti iznos i doći ovdje. Aktivira se vaš račun i to je to – rekla je Tatjana Kovačević.

Posljednji korak je povratak bicikla na terminal. To naravno ne mora biti ista lokacija na kojoj ste bicikl i uzeli, a možete birati jednu od četiri. U parku Mladen Stojanović, preko puta zgrade gradske uprave, kod “Akvane” ili Studentskog centra.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA