“Bljutavo negiranje Jasenovca”

531

Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn smatra da je ustašizacija “simptom kulturne regresije društva”, a teorije po kojima zločina u Jasenovcu nije ni bilo do 1945. godine naziva “katastrofalnim i bljutavim lažima”.

Kritikujući stavove hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović o Jasenovcu, Goldštajn je naglasio da je ovaj koncentracioni logor postao simbol ustaškog zločina, ali i da je, osim njega, bilo još gotovo trideset ovakvih stratišta.

Uz Jasenovac, masovni zločini počinjeni su u Rakovom Potoku, Dotrščini u Zagrebu, Jadovnom, Metajni, Slanom na Pagu…

Goldštajn smatra da relativizacija tih zločina nepogrešivo govori o kulturnoj regresiji, za koju prije pet godina, kada je Hrvatska ulazila u EU, nije ni pomišljao da bi mogla biti moguća.

– Danas vidim da su sve kočnice otpuštene i da nas revizionizam, sa svim propratnim posljedicama, nesmisleno udara po glavi – izjavio je Goldšajn, a prenio Sputnjik.

Bojkot državne komemoracije u Jasenovcu Goldštajn vidi kao posljednje sredstvo srpske i jevrejske zajednice da upozore Vladu Hrvatske na njen neprihvatljiv odnos prema ustaštvu.

– Vlada je počela da finansira dva revizionistička društva koja javno propagiraju tvrdnje da Jasenovca do 1945. gotovo da nije bilo ili da su u njemu stradali samo politički protivnici režima, a da je pravi logor nastao nakon 1945. godine – napomenuo je Goldštajn.

On je upozorio da zvaničnici Vlade Hrvatske, koja daje novac za takve teorije, dolaze na komemoraciju u Jesenovac da izraze empatiju prema žrtvama i njihovoj rodbini.

– To smatram neiskrenim. Nije to više pitanje politike, nego, ako hoćete, i osnovne pristojnosti – zaključio je hrvatski istoričar.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA